Stefan Sannino
0

"BiH ne smije zaostajati na putu ka EU"

FENA
Stefan Sannino
Stefan Sannino
Zamjenik generalnog direktora u Direkciji Evropske unije za proširenje Stefan Sannino naglasio je danas u Banjoj Luci da je u momentu, kada sve zemlje zapadnog Balkana čvrsto idu prema Evropskoj uniji, veoma važno da BiH ne zaostaje u tom procesu.

Stoga, kazao je, i njegovi sastanci u BiH imaju za cilj da se postigne sporazum i ti procesi se dalje nastave u BiH.

Istaknuo je da EU ne pokušava da nametne bilo kakvo rješanje u BiH, ali je rekao da između političkih predstavnika mora doći do dogovora na koji način će naša zemlja ići ka EU.

“S naše strane nastavit ćemo dijalog s različitim nivoima vlasti u BiH i nadamo se da će doći do neophodnog dogovora, jer je na nekim praktičnim pitanjima, kao što je vizna liberalizacija, pokazano da je to moguće”, rekao je Sannino nakon razgovora s predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem.

Zamjenik generalnog direktora u Direkciji Evropske unije za proširenje je naglasio i da EU može pomoći BiH da bi uskladila svoju legislativu sa standardima Unije te da je to najbolji doprinos koji oni mogu dati za stabilnost zemlje.

Džombić je dodao da dobijanje kandidatskog statusa treba da bude prioritet svih vlasti na nivou BiH, te da je prioritet i entitetske vlade, koja radi još u tehničkom mandatu, ispunjavanje svih evropskih standarda.

U svim tim aktivnostima, kazao je, moraju se poštovati ustavi entiteta i države.

“Nećemo dozvoliti zloupotrebu određenih procesa u smislu zahtjeva za centralizaciju na nivou BiH, jer to nije standard EU”, ustvrdio je Džombić.

Kazao je i da se o otvorenim pitanjima u BiH mora da postigne saglasnost između njenih predstavnika.