Jan Braathu
0

"BiH je ostvarila značajan napredak ka članstvu u NATO"

FENA
Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu ocijenio je da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na svom putu ka članstvu u NATO, ali je naglasio da vlasti BiH moraju uraditi još dosta obaveza.

On je podsjetio da je Bosni i Hercegovini prošle godine ponuđen Akcioni plan za članstvo (MAP), ali da još nije aktiviran zbog toga što nije riješeno pitanje upisa vojne imovine kao državne imovine.

"NATO zbog ovog uvjeta još nije prihvatio prvi godišnji nacionalni plan u okviru ovog programa, ali vaše vlasti rade veoma vrijedno u vezi s tim", ustvrdio je ambasador Brathu, koji je danas posjetio Fakultet političkih nauka (FPN) u Sarajevu, gdje je studentima Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija održao predavanje "NATO i BiH".

Izrazio je optimizam kada je u pitanju napredak BiH na putu euroatlantskih integracija, navodeći kako "vlasti pokazuju veliku ambiciju i želju da krenu dalje u tom pravcu".

Norveški ambasador je podcrtao i da su zemlje članice NATO zahvalne na doprinosu BiH u ISAF misiji u Afganistanu, što je, kako je naveo, još jedna dobra indikacija da je zemlja spremna za dalje priključivanje NATO-u.

"Trebat će dosta rada na ovom planu, ali sam optimist. U skladu s Washingtonskim sporazumom, NATO i dalje nastavlja politiku 'otvorenih vrata', što je bilo potvrđeno i na samitu u Lisabonu prošlog novembra", istakao je ambasador Brathu.

Dodao je kako veoma važnu ulogu na euroatlantskom putu BiH imaju, osim institucija države, i građansko društvo i obrazovne institucije.

Stoga je danas u razgovoru s dekanom FPN-a prof. dr. Mirkom Pejanovićem i njegovim saradnicima naglasio značaj ove visokoškolske ustanove u spomenutom procesu.

"Doprinos koji daje FPN ne smije da bude potcijenjen. Program sigurnosnih studija na ovom fakultetu pomaže da se bolje shvate pitanje sigurnosti, posebno pitanje vezana za NATO", podcrtao je norveški ambasador.

Značajnom je ocijenio činjenicu da je ovaj program FPN-a dio bolonjskog procesa, što pokazuje da je ovaj fakultet već integriran u evropski obrazovni prostor.