vijesti
128

Aplikacija možda neće biti ni razmotrena: BiH nije spremna za Evropsku uniju

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Bosna i Hercegovina nije ispunila kriterije za priključenje Evropskoj uniji, a 28 članica se ne može složiti o prihvatanju bivše jugoslavenske republike, tvrde diplomati u Briselu nakon najave Sarajeva da će 15. februara predati aplikaciju za punopravno članstvo.

Politički decentralizovana po etničkom principu, država u kojoj je tokom rata '90-ih godina ubijeno 100.000 građana, još uvijek je siromašna i zaostaje za svojim susjedima na putu ka EU, piše Reuters u analizi objavljenoj u srijedu.

Ipak, Sarajevo će 15. februara predati zahtjev za pristupanje Uniji i to dan prije sastanka bh. političara sa predstavnicima EU, gdje će biti riječi o nekoliko tema, uključujući napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu. Da bi aplikacija bila prihvaćena, potrebno je jednoglasno odobrenje 28 država.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao kako će aplikacija biti pokazatelj jasnog opredjeljenja BiH, diplomate iz Evropske unije poručuju kako BiH nije implementirala sve reforme potrebne za članstvo te da su države članice EU još uvijek daleko od dogovora o bilo kakvoj aplikaciji. Bez njihovog dogovora Holandija, kao država koja predsjedava Unijom, aplikaciju BiH vjerovatno neće ni staviti na razmatranje.

Bosni i Hercegovini je, piše Reuters, ostalo još puno posla vezanog za dotjerivanje Ustava, reformu pravnog i ekonomskog sistema, borbu protiv korupcije i očuvanje ljudskih prava.

Brisel od Sarajeva traži da, s obzirom na kompleksnu matricu vladavine u BiH, kreira jedinstven i efikasan organ koji će učestvovati u pregovorima sa Evropskom unijom.

Također, Bosna i Hercegovina mora prilagoditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine jer je Hrvatska u međuvremenu postala punopravni član Unije.