vijesti
191

76 posto građana podržava ulazak BiH u EU

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije provela u periodu mart/april ove godine pokazuju da 76% građana podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

Kao razloge podrške integraciji ispitanici najčešće navode stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti. Među građanima koji ulazak BiH u EU ne podržavaju najviše je onih koji takav stav obrazlažu povećanjem poreza i troškova života.

Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, skoro polovina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma koja bi poboljšala svakodnevni život građana BiH, dok 11,6% ispitanika misli da su to poreska reforma i uklanjanje prepreka zapošljavanju. Čak 73% građana vjeruje da bi reforme trebalo provoditi i da nisu uslov intergacije u EU, i to radi kreiranja boljih uslova za život bh. građana.

Po mišljenju ispitanika, najveću korist od ulaska u EU imali bi mladi (42,3%), političari (18,6%), te studenti i istraživači (5,9%). Upitani da iskažu stav o budućnosti EU, oko 37% anketiranih građana kazalo je da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 17,3% njih smatra da EU kao intergacija neće opstati.

Građanima najinteresantnija tema u vezi sa intergacijom je predpristupna pomoć, a najmasovniji načini informisanja o intergaciji u EU su i dalje televizija i internet. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, 11% više ispitanika je čulo za Direkciju za evropske integracije.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI). Istraživanje je u cijelosti je dostupno ovdje, a kraći pregled u infografici. Informaciju o istraživanju javnog mnijenja je danas usvojilo Vijeće ministara BiH.