vijesti
0

Erdogan na reveru nosi "Cvijet Srebrenice"

Anadolija
Premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu uručen je "Cvijet Srebrenice". Asocijacija mladih Bošnjaka u Turskoj nastavlja dijeliti simbol genocida u Srebrenici, koji se desio 11. jula 1995. godine.

Asocijacija mladih Bošnjaka, prošle sedmice je "Cvijet Srebrenice" podijelila u turskom parlamentu, poslanicima i Erdoganovoj kćerki Sumeyyi Erdogan. Ovaj put su "Cvijet Srebrenice" i pismo uručili premijeru Erdoganu.

Turski premijer je "Cvijet Srebrenice" odmah stavio na rever.

U pismu predatom Erdoganu navedeno je da je spomenik koji se sastoji od 8.372 para cipela, koliko je službeni broj žrtava u Srebrenici, napravljen prošle godine povodom obilježavanja godišnjice genocida, izložen na Taksimu u Istanbulu uz njegovu nesebičnu podršku.

U sklopu ovogodišnjih aktivnosti, Asocijacija mladih Bošnjaka je navela da će 8.372 para cipela pretvoriti u spomenik u Ankari, u parku "Alija Izetbegović", te da su Bosanci vrlo zahvalni zbog podrške i suosjećanja turskog premijera.

Navedeno je da je 8.372 "Cvijeta Srebrenice", koje su majke Srebrenice napravile vlastitim rukama, donesena u Tursku uz podršku gradonačelnika Burse Recepa Altepea.

Članovi Asocijacije mladih Bošnjaka su u izjavi za agenciju Anadolija kazali da su vrlo sretni zbog toga što je Erdogan primio pismo i stavio "Cvijet Srebrenice" na rever svog odijela.