vijesti
11

Dunja Mijatović na Deutsche Welle forumu: Propaganda je ružan ožiljak na licu novinarstva

Piše: L. Č.
Foto: OSCE
Foto: OSCE
Na ovogodišnjem Deutsche Welle Global Media Forumu održanom od 22. do 24. juna u Bonnu, a koji je okupio vodeće stručnjake iz oblasti medija i novinarstva iz čitavog svijeta, bilo je govora o ulozi medija u novom, digitalnom dobu, tzv. digitalnoj revoluciji, te pitanjima slobode govora i razmjene informacija, pogotovo u kontekstu konfliktom zahvaćenih područja.

Jedna od panel sesija bila je posvećena temi utjecaja tehnologije na diplomatiju, a nosila je naziv: "Vanjska politika u 140 znakova: Kako tehnologija utječe na diplomatiju?".

Digitalna revolucija ima ogroman utjecaj na vanjsku politiku, istovremeno modernoj diplomatiji pružajući izvrsne prilike, ali i brojne izazove, a internet i društvene mreže postaju ključan dio diplomatskih vještina.

I dok su odluke vanjske politike nekad bile rezultat tajnih pregovora, na diplomatsku scenu stupaju novi igrači. Nekontrolisani tok informacija učinio je da se monopol sa vlasti premjestio sa država na korporacije, manje organizacije, pojedince i medije, pa tako tehnološki razvoj od svakog pravi potencijalnog diplomatu.

Ipak, gdje napraviti granicu i povući liniju između povjerljivosti i transparentnosti?

Twitter pomaže spasiti živote ljudi

Jedna od učesnica ovog panela bila je i Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, koja je govorila o velikoj moći koju društvene mreže imaju danas, te kako Twitter pomaže spasiti živote ljudi.

Mijatović je naglasila kako je potrebno biti posebno oprezan kada je riječ o nalozima predstavnika vlasti na društvenim mrežama, budući da se najčešće radi o profilima koje vode timovi ljudi ovlašteni za taj posao.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pored toga, osvrnula se i na problem "trollova", navodeći kako je i to jedan od izazova našeg vremena. Ipak, bez obzira na sve izazove sa kojima se susrećemo kada je korištenje društvenih mreža u pitanju, Mijatović je istaknula da u konačnici ipak donose više prednosti nego štete.

Mijatović je na panel diskusiji u Bonnu govorila i o propagandi, nazvavši je "ružnim ožiljkom na licu novinarstva".

"Ja dolazim iz takvog dijela svijeta u kojem se propagandom podstiču mržnja i podjele među ljudima", kazala je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a je na Global Media Forumu učestvovala i u radionici o nasilju nad novinarima koje je u porastu u čitavom svijetu, pogotovo u konfliktnim područjima.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica koja zagovara slobodu medija u planu ima postavljanje specijalnog savjetnika pri UN-u u cilju bolje zaštite sigurnosti novinara i reportera.

Od novembra 2014. godine 45 napada na medije

"Novinari moraju biti u stanju da istražuju, pišu i objavljuju svoje priče bez straha od odmazde. Ipak, prijetnje i nasilje nad novinarima ostaju efektan način da se ušutka kritična masa i ograniče temeljna ljudska prava slobode govora. Nažalost, tako je bilo u prethodnih šest mjeseci", kazala je Mijatović na vijeću OSCE-a održanom 18. juna u Beču.

Pojasnila je kako je ured OSCE-a zaprimio 45 prijava napada na medije od novembra 2014. godine, koji su rezultirali smrću, povredama i materijalnom štetom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Jesmo li se toliko navikli na priče o fizičkom nasilju nad novinarima da one više nemaju utjecaja na nas? Jesmo li se umorili od slušanja o njihovim nevoljama? Da li nasilje sada prihvatamo kao dio tog posla?", kazala je Mijatović, dodavši kako je cilj OSCE-a borba protiv nasilja nad svim novinarima, te osiguravanje sigurnih uslova za njihov rad u budućnosti.

Više o Deutsche Welle Global Media Forumu možete čitati ovdje.