vijesti
3

Drama kod Feketića: Djeca i žene izvučeni na sigurno, Vučić djecu spašavao iz smetova

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U toku je evakuacija ljudi iz kolone automobila koji su zavejani više od 16 sati kod Feketića u Srbiji. Najteža situacija je u dijelu od Feketića do Bačke Topole.

Putnike helikopterima evakuiraju pripadnici Vojske Srbije, a na mjestu događaja je prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić koji je apelovao na građane da ne kreću na put. Tu su i ministar odbrane Nebojša Rodić i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Pored Vojske Srbije, u akciju spašavanja su uključeni MUP i Žandarmerija. Vojska koristi helikoptere za izvlačenje djece i žena. 

Prema riječima Gorana Nikolića,  načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije, tu se još nazale zarobljeno oko 150 vozila sa ukupno oko 1.000 osoba, koji su od sinoć u snijegu.

Prema saznanjima sektora za vanredne situacije, a kako kaže Nikolić, djeca i žena su izvučeni i nema ih među zarobljenima, ali s obzirom da stalno stižu nove informacije, ne može se ni to isključiti.

''Tamo gdje nismo mogli da očistimo smetove, te ljude ćemo ili evakuirati ili ćemo im doturiti hranu i vodu, ono što im je neophodno da izdrže dok se ne deblokira put'', rekao je Nikolić.

U spašavanju djece učestvovao je i sam Vučić koji je nosio djecu.

Mediji prenose informacije da "Vučić iznosi djecu iz smetova".

Vučić je novinarima na mjestu događaja rekao da je zameteno osam velikih kolona i četiri male.

"Daleko smo još da i završimo prvu kolonu. Visina snijega je i do pet metara", rekao je Vučić, te dodao da niko neće biti bez hrane i da će donijeti sve što budu mogli.

Goran Nikolić je, također, istakao da su prioritet u evakuaciji bili djeca i žene, kao i da je nekoliko autobusa sa djecom, oslobođeno iz snježnih nanosa, te su krenuli prema Novom Sadu.

"Međutim, ovi snježni nanosi napravili su ovu dionicu praktično neporobojnom, i još uvek radimo evakuaciju", pojasnio je on.