vijesti
44

Dogs Trust BiH počeo program edukacije u TK: Tuzlanski osnovci učili o sigurnosti s psima i odgovornom vlasništvu

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Program edukacije za djecu Fondacije Dogs Trust koji je u Tuzlanskom kantonu počeo ove školske godine, zvanično je otvoren u utorak, 29.11.2016.godine.

U ovom povodu, u Tuzlanskom tinejdžerskom centru – TTC (Telex), u velikoj "kućici za psa" upriličen je niz pokaznih radionica na kojima su djeca kroz zabavu učila o sigurnosti sa psima, prirodi pasa, te obavezama koje sa sobom vlasništvo psa nosi.

Na radionicama je učestvovalo oko 60 djece iz Katoličkog školskog centra "Sv.Franjo" u Tuzli, kao i djeca koja su na radionice bila pozvana putem medija. Djeca su po završetku edukativno zabavne radionice u praktičnoj vrećici koju mogu koristiti za sportsku opremu dobili još nekoliko korisnih i zabavnih poklona.

"Program edukacije za djecu uči ih prije svega kako biti sigurni sa psima, ali i o prirodi pasa, te njihovim potrebama i obavezama koje vlasništvo pasa znači. Pas kojim se pravilno upravlja može čovjeku donijeti mnogo zadovoljstva i koristi, ali je od iznimne važnosti da djeca znaju njihovu prirodu kako bi bila što sigurnija, ali i šta znači imati psa. Ovo je iznimno važno i u smislu budućnosti zajednice, jer kada se od malih nogu uči pravilna pristup i odgovornost, možemo biti sigurni da problema koji sada imamo s nezbrinutim psima u budućnosti neće biti", za medije je izjavila Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH.

Program edukacije za djecu provodi se u Kantonu Sarajevo već petu godinu, u Kantonu 10 već treću godinu, u gradu Banja Luka i regiji Zvornika, već drugu godinu, a od ove školske godine, u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice, te lokalne edukatore koji su prošli adekvatnu obuku Predstavništva, i u Kantonu 10. Program se u svim regijama provodi uz odobrenja lokalnih ministarstava obrazovanja.

"Glavni korijen problema pasa lutalica je upravo neodgovorno vlasništvo, te smatramo da je, uz ostale zakonske mjere, za održivost rješenja ključno upravo odgovorno vlasništvo. Želimo da djeca i zajednica budu i sigurni i odgovorni, te vjerujemo da se samo tako može osigurati da se problem, kada jednom bude zakonski i sistemski riješen, ne ponovi", zaključila je Bianculli.