vijesti
3

DNS za prava svih konstitutivnih naroda i manjina

FENA
Demokratski narodni savez (DNS) u potpunosti se zalaže za prava svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina koje žive u Republici Srpskoj i smatra da moraju da imaju prava učešća u političkom životu, koja uključuju pravo na rad, da biraju i da budu birani.

Iz DNS-a je saopćeno da se “Evropska konvencija o ljudskim pravima, Okvirna konvencija o pravima nacionalnih manjina, zaštiti manjinskih zajednica i manjinskih jezika, kultura i ostalih prava moraju u potpunosti poštovati".

-Pripadnici srpskog naroda, kao većinskog naroda, na osnovu svojih tradicionalnih vrijednosti i istorijskog iskustva, spremni su da prihvate bogatstvo u različitostima, smatrajući da te različitosti donose bogatstvo u kontaktima s drugim kulturama, sredinama i državama i da to predstavlja podsticaj daljem društvenom i ekonomskom razvoju - stoji u saopćenju DNS-a.

Navode da se na primjeru multietničkih i multikulturnih sredina u kojima DNS nosi neposrednu odgovornost izvršne vlasti, kao što je Prijedor, jasno pokazuju praktične primjene ovakvih politika.