vijesti
0

Đulić: Zbog pasa lutalica i sumnjivih osoba djeca nisu sigurna u dvorištima vrtića

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sigurnost djece u dvorištu i igralištima određenog broja vrtića na području Kantona Sarajevo narušava se zbog velikog broja pasa lutalica, kao i prisustva osoba koje u kasnim večernjim satima ostavljaju velike količine smeća i demoliraju mobilijar.

Pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva Alma Đulić kazala je Agenciji Fena da osoblje vrtića o tome redovno obavještava nadležne policijske uprave, ali da osim sporadičnog interveniranja nema adekvatnog rješenja tog problema.

"Konstatira se problem, policijski službenici porazgovaraju sa osobljem vrtića, osigura se nadzor objekta nekoliko dana. Mi imamo problem, ali adekvatnog rješenja nema te je neophodan angažman svih subjekata lokalne zajednice", kazala je ona.

Precizirala je da su se u nekim od vrtića i nastanila štenad, te da su o tome obavijestili azile za životinje ali bez konkretnih rezultata.

Đulić ističe da su dvorišta nekih od vrtića, nakon 17 sati kad se objekt zatvara, pogodan prostor za neprimjereno ponašanje, a nerijetko pronalaze i otpad koji ostaje od neprimjerenih radnji.

"Zbog svega toga djeca nisu sigurna kad izađu sa odgajateljicama u dvorište vrtića", kaže Đulić.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova KS navode da policijski službenici Uprave policije tog ministarstva, svakodnevno, a u skladu sa raspoloživim kapacitetima, vrše obilazak svih vrtića koji se nalaze na području Kantona Sarajevo.

"Shodno tome, u proteklih šest mjeseci policijski službenici su izdali sedam prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, dok je u istom periodu upozoren veći broj osoba koje su zatečena u neposrednoj blizini navedenih objekata", navode Feni iz Ministarstva.

Ističu da je pojava pasa lutalica prisutna na području cijelog Kantona Sarajevo, pa tako i oko vrtića, te preciziraju „da je njihovo uklanjanje s ulica u isključivoj nadležnosti Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo i azila u Prači“.

"S ciljem stvaranja povoljnog sigurnosnog ambijenta u i oko objekata koje koriste svi vrtići na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Ministarstva će u suradnji sa osobljem vrtića u narednom periodu nastaviti da vrše stalni obilazak i opservaciju pomenutih objekata da bi osigurali bezbjedan boravak djece i uposlenika vrtića", navode iz Ministarstva.