vijesti
29

Djeca iz 34 zemlje širom svijeta se udružuju da kažu "Hello My World!"

Djeca s pet različitih kontinenata i 34 zemlje, predstavljajući različite kulture i tradicije, su našla nešto zajedničko: svako od njih uči engleski i to im daje priliku da budu aktivni i pomognu jedni drugima. "Hello My World!" kampanja je jedinstvena dječija inicijativa za spašavanje orangutana, ugrožene vrste, i počela je u aprilu.

"Hello My World!" je međunarodna društvena i edukativna kampanja koju je započela Obrazovna grupa Helen Doron da obilježi 30. godišnjicu Helen Doron English programa.

"Putem ove kampanje želimo da naučimo djecu širom svijeta o značaju saradnje i saosjećanja za svijet koji svi dijelimo”, napominje Helen Doron, osnivač Helen Doron English i inovativne metode učenja engleskog za djecu i tinejdžere.

Ujedinjeni bitnim povodom

Kampanja se fokusira na spašavanje orangutana, jednog od najinteligentnijih bića u životinjskom svijetu. Orangutani ubrzano gube svoje prirodno stanište zbog obimne sječe hiljade hektara tropske kišne šume svake godine. Industrijsko sađenje palminog drveća za proizvodnju palminog ulja je značajna i neposredna prijetnja orangutanima. Pridružujući se “Hello My World!” inicijativi, djeca će moći podržati zaštitu i očuvanje orangutana te naučiti o orangutanima i njihovom prirodnom staništu brinući se o siročadima orangutana i pomažući im da se vrate u kišnu šumu.

Engleski jezik i građani svijeta

Kakvu ulogu igra engleski jezik u ovoj kampanji? Helen Doron objašnjava:

"Ohrabrujući djecu da uče engleski mi im osiguravamo sredstvo koje im omogućava da komuniciraju jedni s drugima i ostvare nova poznanstva. Ovaj zajednički jezik je od ogromne važnosti jer ujedinjuje naše glasove i zajedno možemo širiti svijest o stradanju orangutana.”

Poznavanje engleskog je danas neophodno u globaliziranom svijetu. Granice dječijeg igrališta više nisu limitirane ogradom već se šire uz pomoć interneta i svjetske zajednice.

Pomaganje drugima

"Važan dio naše obrazovne misije je da učimo djecu da postanu građani svijeta i da im naglasimo koliko je važno suosjećati i dijeliti stvari s drugima", kaže Doron.

"Obrazovna grupa Helen Doron je već 30 godina podržavala i nastavlja da podržava mnoge lokalne i svjetske organizacije za zaštitu okoliša. Mi vjerujemo da je došlo vrijeme da podijelimo ovu inicijativu sa našim učenicima kao i djecom širom svijeta te da ih pozovemo da postanu ambasadori ove kampanje", naglašava Doron.

Preko 120.000 učenika Helen Doron English škola u preko 800 lokacija širom svijeta će biti podučeni o stradanju orangutana na posebnim časovima engleskog jezika. Na ovom posebno osmišljenom času djeca će naučiti kako i zašto životinje gube svoja prirodna staništa i kako sađenje palmi za proizvodnju palminog ulja može dovesti do izumiranja brojnih životinjskih vrsta. Čas će biti prilagođen svim uzrastima i uključuje originalne pjesme i zabavne aktivnosti. Potom će djeca snimiti kratke, individualne videouratke da kažu "Hello My World!" i pokažu svoju podršku za orangutane.

Žiri će pregledati snimke sa najviše "lajkova" i odlučiti ko je dobitnik glavne nagrade – puta u Indoneziju i druženja sa orangutanima! Pored toga, kreativne mališane ćemo nagraditi i godišnjom članarinom u jednom od Helen Doron centara širom BiH i našim materijalima za učenje.

Videosnimke možete pogledati na www.HelenDoron.com/world/hello gdje su djeca i roditelji pozvani da glasaju za omiljeni snimak, te “lajkaju” i “šeruju” putem društvenih medija.

Pridružite nam se i napravite svoj kratki videosnimak za podizanje svijesti o orangutanima i učestvujte s nama u ovoj svjetskoj kampanji. Zajedno možemo napraviti promjenu!