vijesti
403

Dino Bešlagić – mladi poduzetnik koji je svoju ideju pretvorio u biznis

Iako BiH i dalje slovi za vodeću zemlju u Evropi kada je riječ o nezaposlenosti mladih, sve je više pozitivnih priča o uspjehu u biznisu mladih ljudi koji govore o tome da se ovome trendu navedena populacija želi često suprotstaviti. To demonstriraju putem inovativnih ideja, koje se, zahvaljujući odgovarajućim investicijama, mogu pretvoriti u konkretne biznise.

Dino Bešlagić, mladi društveni poduzetnik iz Bosanske Krupe, primjer je kako se, uz odgovarajuću ideju, te ambiocioznost može dobiti odgovarajuća podrška za pokretanje vlastitog društvenog biznisa.

Bešlagić je društveni poduzetnik biznisa Zabavni park ''Zeleni otoci'', govori o tome kako je realizirao svoju pozitivnu priču putem investicije Fondacije "Mozaik".

"Radi se o Zabavnom parku "Zeleni otoci" kao društvenom biznisu koji kroz svoju ponudu biciklističkih tura, raftinga, kampovanja, vožnje tradicionalnom unskom lađom promoviše prirodna i kulturna bogatstva našeg kraja, te kroz svoje ekološke aktivnosti radi na očuvanju prirodnih resursa" – kazao je Bešlagić.

Ističe da će, za početak, ovaj biznis imati dva redovna uposlenika, sa još deset sezonskih radnika iz mlađe populacije stanovništva. Naravno, naglašava, radi se o prvoj godini poslovanja, te ima cilj da se broj uposlenika u budućnosti poveća.

"Dobili smo priliku da kroz svoj program naučimo osnove vođenja društvenog biznisa, te razvijemo svoju ideju kako bismo poboljšali ambijent u našem gradu, zaposlili mlade ljude i ostali u Bosni i Hercegovini. Možemo reći da bez ove podrške ne bi bilo ni Zabavnog parka "Zeleni Otoci" – kaže Bešlagić.

On ističe da su primarni ciljevi Zabavnog parka promocija prirodnih i kulturnih vrijednosti Bosanske Krupe, a samim tim i poboljšanje turističke ponude. Dodaje kako žele privući što veći broj turista u ovaj grad.

"Sve naše aktivnosti doprinose očuvanju prirodnih bogatstava, a usluge smo formirali uvezivajući lokalne proizvođače organske hrane, proizvođače suvenira i ostalih rukotvorina, te druge turističke djelatnike iz našeg grada. Naravno, sve ovo doprinosi rješenju problema nezaposlenosti mladih i odlaska iz naše države" – pocrtava Bešlagić.

Zabavni park
Zabavni park "Zeleni otoci"

Ovakva vrsta podrške, cijeni on, nužna je za mlade, a samim tim i za napredak naše države. Šansa da mladi iz svoje ideje stvore realnu stvar od koje mogu stvoriti zaradu sebi i svojim prijateljima, kako tvrdi ovaj mladi društveni poduzetnik, nešto je novo u Bosni i Hercegovini, ali je u isto vrijeme i pokazatelj da stvari idu naprijed.

"Mladi se trebaju aktivirati i iskoristiti prilike koje im se nude. Istina je da se u našoj državi takve prilike moraju tražiti sa dodatnim naporom, ali programi poput ovog su pokazatelji da takvih prilika ipak ima. Uz trud, znanje i vjeru u sebe sve je moguće, pa čak i u Bosni i Hercegovini" – naglašava Bešlagić.