vijesti
0

Deset godina Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH), obilježava 10 godina uspješnog djelovanja u našoj zemlji. AUBiH je jedna od najkvalitetnijih ustanova za visoko obrazovanje, čije su diplome priznate od SAD-a, EU, Turske, Australije, kao i u zemljama Azije i Afrike.

"Naš univerzitet je multietnički, karijerno usmjeren te potiče razmjenu ideja i otvorenu interakciju između predavača i studenta. Ponosni smo što smo tokom 10 godina djelovanja u Bosni i Hercegovini, u hiljade mladih studenata bezrezervno utkali najbolje američke vrijednosti, vještine te iskustva. Kvalitet obrazovanja koji pružamo, posebno se oslikava u brzom zapošljavanju naših studenata po završetku studija, kako u lokalnim tako i u internacionalnim kompanijama," istakao je Denis Prcić, predsjednik AUBiH.

Jedina institucija u Jugoistočnoj Evropi, akreditovana, od Vijeća za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD-a, Accrediting Council for Independent Colleges and Schools licencirana od Ministarstva obrazovanja SAD-a i Vijeća za visoko-školsko obrazovanje SAD-a,Turske nacionalne agencije za akreditaciju te HEA, značajno je doprinijela unapređenju obrazovanja u BiH.

"Imamo osam fakulteta i dvadeset studijskih programa, orijentiranih ka tržištu rada, za sva tri ciklusa obrazovanja - dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije. AUBiH osim tradicionalnog izvođenja nastave osigurava i učenje na daljinu. Tako studenti iz cijelog svijeta mogu uživo pratiti nastavu i polagati ispite. Sva predavanja se snimaju i postavljaju na jedan od najsavremenijih Learning Management System-a," kazao je Denis Prcić, predsjednik AUBiH.

Iznimna kvaliteta izvođenja nastave na engleskom jeziku, digitalizacija sistema prenošenja znanja, te case study metode učenja prate svjetske standarde obrazovanja koji su omogućeni studentima u BiH. To rezultira i razvojem poslovnih vještina koje privlače domaće i međunarodne kompanije, državne institucije te neprofitne organizacije, da u saradnji s AUBiH Centrom za razvoj karijere, omoguće obavljanje obavezne prakse tokom studija kao i zapošljavanjem studenata.

"Otvorenost AUBIH-a za uspostavljanje saradnje s drugim viosokoškolskim ustanovama i naučnoistraživačkim institutima, zbog poboljšanja uvjeta studiranja i unapređenja obrazovnog sistema u BiH, rezultirala je potpisivanjem sporazuma o naučno-nastavnoj saradnji s brojnim, renomiranim, domaćim te svjetskim univerzitetima. Ostvareno je i partnerstvo s određenim državnim institucijama i korporacijama," zaključio je Prcić

Jedan od primarnih ciljeva AUBiH-a, u narednim godinama, svakako je zapošljavanje diplomanata, mladih i obrazovanih ljudi u bh. kompanijama i institucijama. Svakodnevno će doprinositi i kvaliteti obrazovanja u našoj zemlji, a u naučnoistraživačkim institutima i centrima, razvijat će nove proizvode koji će biti konkurentni na internaconalnom tržištu.