vijesti
21

Dan planete Zemlje obilježava se pod motom "Zeleni gradovi"

FENA
U svijetu se danas nizom manifestacija obilježava Dan planete Zemlje, s ciljem da ljude podsjeti u kakvom se stanju nalazi priroda planete.

Svrha obilježavanja je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji usljed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnog goriva, a posredno utjecalo i na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Dan planeta Zemlje, obilježava se 22. aprila na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su "Zeleni gradovi".

Ovogodišnje međunarodno obilježavanje u znaku je zelenih gradova, gradova u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiče zelena gradnja i obnovljivi izvori energije.

Kako upozoravaju stručnjaci promet je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja, a u emisijama stakleničkih plinova doprinosi sa čak 25 posto.

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engl. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta.

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izvještavaju.

Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao "praznik“ postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamira 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sjenci Dana Zemlje 1971. američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi¬njenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

U okviru obilježavanja Dana planete 2014. godine pod ovogodišnjim sloganom “Zeleni gradovi”, Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti, čiji je cilj pokazati koji se efekti s aspekta zaštite okoliša, smanjenja nivoa zagađenja te ušteda u budžetima postižu mjerama efikasne upotrebe energije, prijevoza i stambene infrastrukture u urbanim područjima.

“Zeleni gradovi” teže što efikasnijem korištenju energije, “čistijem” transportu i održivoj stambenoj infrastrukturi uopće. Podrazumijeva energetski održivu gradnju, i reduciranje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima.

"Zeleni grad" je usko povezan za čistim oblicima prijevoza, povećanjem broja zelenih površina te biciklističkih i pješačkih staza.

"Zeleni gradovi" su u svom osnovnom konceptu zdrava, i ugodna mjesta življenja, tzv. gradovi po mjeri čovjeka, u kojoj je kvalitet svakodnevnog života zadovoljavajući i gdje je uočljiva trajna briga za okoliš.

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje danas će širom BiH u organizaciji vladinih i nevladinih institucija, organizacija i udruženja biti održane brojne manifestacije, radionice, te ekološke akcije kako bi se ukazalo na značaj okoliša te promovirale pozitivne i napredne ideje ozelenjivanja sektora transporta i građevinarstva uz što veće sudjelovanje svih generacija stanovništva.