Crna hronika
11

Zvanično saopćenje MUP-a ZDK: Još uvijek ne možemo potvrditi da je riječ o pokušaju otmice

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) se oglasilo povodom slučaja pokušaja otmice djevojčica u naselju Tetovo u Zenici i kažu da još uvijek ne mogu potvrditi da je riječ o pokušaju otmice.

"Nakon zaprimljene prijave o navodnoj otmici i pokušaju otmice dvije djevojčice od strane dvije osobe koje su bile u vozilu, na području naseljenog mjesta Tetovo, u Zenici, odmah su angažirane policijske patrole i timovi Uprave policije MUP-a ZDK radi vršenja blokade navedenog područja i saobraćajnica, te vršenja drugih mjera i radnji iz nadležnosti policije. S ciljem prikupljanja informacija te provjere navoda iz prijave, u službenim prostorijama MUP-a ZDK je obavljen razgovor a djevojčicom koja je i prijavila navodni slučaj otmice, kada je, kako navodi, uspjela pobjeći. U obavljanje ovog razgovora su osim policijskih službenika uključena i druge stručne osobe u skladu s važećim procedurama kada je u pitanju obavljanje razgovora s djecom i maloljetnicima", navode iz MUP-a ZDK.

Iz uprave Osnovne škole "Hasan Kikić" je potvrđeno da nema prijava o nestanku nijednog djeteta te da su izostanci pojedinih učenika opravdani od strane roditelja.

"Još uvijek ne možemo potvrditi tačnost navedene prijave niti činjenicu da je izvršena otmica ili pokušaj iste. Poduzimajući aktivnosti na dokumentiranju ovoga slučaja službenici kriminalističke policije su postupali u skladu s nalozima i uputama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK, koji je u policijskim prostorijama direktno izdavao naredbe i upute, te rukovodio naznačenim aktivnostima i sa kojim su vršene stalne konsultacije", dodaju iz MUP-a ZDK.

Nakon što su policijski službenici obavili razgovor s djevojčicom, nastavljaju se aktivnosti na prikupljanju saznanja, s ciljem provjere tačnosti navoda iz zaprimljene prijave o otmici i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi s navedenim događajem.