Crna hronika
0

Zijad Turković završio svjedočenje i negirao optužbe

Piše: F. Bakić
Zijad Turković danas je u Sudu BiH okončao svoje svjedočenje, te je odgovarajući na pitanja svog advokata Fahrije Karkina, negirao navode koji su mu optužnicom stavljeni na teret.

Ustvrdio je, između ostalog, da je optužene Nijaza Zubana i Fadila Aljovića prvi put vidio u sudnici, da je Sašu Stjepanovića upoznao preko svog kuma Bakira Ibrahimovića, Muamera Zahitovića u Njemačkoj, a Hilmiju Mašovića preko supruge. Za ostale koji su ranije bili optuženi, a kasnije po sporazumima osuđeni za pripadnost njegovoj grupi je ustvrdio kako je neke od njih jednom vidio u životu, a sa nekima se i družio povremeno. Govorio je Turković i o Darki Elezu, Emiru Hadžiću, Fikretu Kajeviću za kojeg je rekao da je stanovao kod njega u kući kada je u Sarajevo došao da studira, te još nekim osobama.

Negirao je da ima bilo kakve veze sa pokušajima ubistva Anesa Kurbegovića i Dragana Perišića Bejbija i da je laž sve što je Isljam Kalender pričao u sudnici, jer je sa obojicom u dobrim odnosima.

Svjedočio je i o tački optužnice koja njega i Zahitovića tereti za iznudu dionica Tvornice čarapa Ključ, te naveo da je sve urađeno po proceduri.

"Htio sam kupiti dionice i kupio sam ih. Kasnije se sve iskomplikovalo i dionice su bile blokirane. Imao sam proces u Kantonalnom sudu i moje su dionice oslobođene. Kupio sam ih preko brokerske kuće i po proceduri, a ne kako to rade u Kabulu ili Čečeniji iz ruke u ruku. Tužioci oživljavaju mrtve procese", dodao je Turković.

Na pitanje advokata da li u Makedoniji ima rođaka po imenu Hanefija Čolić zvanog Fićo, optuženi je odgovorio da su "neki" rođaci i da je u BiH, Crnoj Gori i Srbiji garantovao za njega kako bi dobio pozajmnice za posao, odnosno pokretanje fabrike u Skoplju, ali da novac nije vraćao. Karkin je pitao svog klijenta da li mu je 'Mujo pjevač' također rođak i da li mu je nekada davao neki novac da nosi van BiH, Turković je odgovorio: "Davao sam mu 10 maraka da otpjeva nešto".

Za ubijenog Rajka Milovanovića je rekao da je tek u sudnici saznao njegovo pravo ime, jer ga je preko Kalendera, poznavao kao Grgu. Rajkova majka mu je u više navrata slala SMS poruku i jednom ga pozvala na mobitel, te se raspitivala o sinu, ali joj je Turković odgovorio da je u pitanju greška jer tada nije znao da se Grga zove Rajko.

Nakon Turkovića, iskaz je dao Eldin Kuka, kojeg je sa Turkovićem upoznao Sead Dumanjić. Svjedok je rekao da je advokatu Karkinu poslao pismo iz KPZ Zenica, gdje je bio sa Dumanjićem, a koji se, prema njegovim riječima, bavio svim i svačim.

"Sejo je zatvoru pričao da je upao u neke probleme koji mu nisu trebali, da se radi u nekim ubistvima, ali da on nije nikog ubio. Tražio je od mene uslugu i rekao da će mi platiti, da kada izađem na dopust, odem na njegovu vikendicu i prekopam tijela na drugu lokaciju. Čak mi je i nacrtao skicu svoje vikendice, koju sam bacio. Rekao mi je da se radi o Mikiju Mekiću. Kada sam trebao izaći na vikend, Sejo mi je govorio 'da bi bili najbogatiji ljudi kada bi likvidirali Zijada Turkovića' odnosno, tražio je to od mene kada izađem na dopust. To sam sve naveo u izjavi u federalnom MUP-u", istakao je Kuka.

Svoj iskaz je dao i Željko Čapalik, koji je Turkoviću prodao kompaniju Bel amy, u sklopu koje se nalazi i istoimeni lokal. Svjedok je ispričao da je u Bel amy uložio 100.000 eura, i da su mu konstantno Nijaz Skenderagić i Mido Arifović pravili probleme, zbog čega se odlučio na prodaju. Tako je Čapalik naveo da je Turkoviću kompaniju prodao za 35 hiljada eura, da je prodaja obavljena preko Edina Devića koji je za optuženog dao pare, prije nego su sklopili ugovor. Čapalik je još dodao kako je čuo da je objekat kasnije prodat pjevaču Koketu.

Nastavak suđenje Turkoviću i ostalima planiran je za 30. maj.