Slučaj iz juna 2006.
0

Zijad Turković osuđen na dvije i po godine zatvora

SRNA
Zijad Turković, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči da je vođa zločinačke organizacije, danas je u Opštinskom sudu u Sarajevu osuđen na dvije i po godine zatvora jer je u junu 2006. godine nadohvat ruke držao otkočen i napunjen pištolj iz kojeg se slučajno ubila tada maloljetna Adela Hasanagić.

Turković je proglašen krivim za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti iz nehata.

Prema navodima optužnice, on je pištolj držao na stolu u svojoj kući, a Hasanagićeva, koja je bila pijana, telefonom mu je javila da ona i još dvije osobe dolaze kod njega u posjetu. 

"Po ulasku u dnevni boravak sjela je na dvosjed i uzela pištolj. Usmjerila je cijev pištolja prema svojoj glavi i slučajno se ubila", navedeno je u optužnici.

Turković je oslobođen tačke optužnice koja ga je teretila za nedozvoljeno držanje oružja, pišu "Nezavisne novine".

Poslije izricanja presude u Opštinskom sudu, on je u sudnici prijetio novinarki "Dnevnog avaza" Borki Cerić. "Dobro pišeš, Borka. Borka, moja Borka. E vala ćemo se mi jednom ispričati", rekao je Turković Cerićevoj, pominjući "mrtvu majku".

Nakon ročišta Cerićeva se žalila sutkinji Lejli Konjić koja joj je savjetovala da zvaničnu žalbu podnese Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.
Turković je osumnjičen da je vođa zločinačke organizacije odgovorne za najmanje pet ubistava i krađu oko 2,5 miliona KM 2007. godine iz kargo centra sarajevskog aerodroma, te za međunarodnu trgovinu drogom. Uhapšen je u Sarajevu u septembru prošle godine i od tada je u pritvoru.