Crna hronika
10

Zbog zloupotrebe opojnih droga u SBK slobode lišeno pet osoba

Klix.ba
Tokom vikenda nastavljene su intenzivne aktivnosti sprečavanja zloupotrebe opojnih droga na području Srednjobosanskog kantona.

Te aktivnosti su rezultat opredjeljenja Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona da se suprotstavi ovoj vrsti krivičnih djela, koje su veoma opasna i štetna za naše društvo, a vrlo često se pojavljuju i kao generator drugih krivičnih djela. U dosadašnjem radu na ovom planu postignuti su značajni rezultati, kako gledano kroz broj podnesenih izvještaja i prijavljenih osoba, tako i kroz količinu oduzete opojne droge različitih vrsta.

Tako su službenici sektora kriminalističke policije, uz pomoć jedinice za podršku MUP-a Srednjobosanskog kantona i lokalnih policijskih stanica, izveli dvije uspješne akcije na lišenju slobode osoba koje se sumnjiče za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Jedna akcija provedena je na području Busovače, gdje su službenici policije presreli i zaustavili vozilo marke Opel Corsa, kojim je upravljao F.Š. iz Zavidovića, dok se u vozilu nalazio još i O.R. iz Žepća. Na osnovu pribavljene naredbe za pretres općinskog suda Kiseljak, pretresom je kod vozača navedenog vozila pronađeno oko 30 grama materije za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga speed, te određena količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Osobe su lišene slobode i nad njima je provedena kriminalistička obrada zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. O svim preduzetimn aktivnostima upoznat je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Travnik, kojem će biti dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu po okončanju radnji na dokumentovanju.

Zbog istog krivičnog djela lišene su slobode i tri osobe na području Travnika, a radi se o osobama inicijala M.R. rođen 1991. godine, E.O. rođen 1988. godine i D.Š. rođen 1988.godine, svi iz Busovače. Osobe su koristile motorno vozilo marke BMW, a pretresom vozila, koji je izvršen na osnovu naredbe za pretres općinskog suda Travnik, pronađene su različite materije za koje se sumnja da je u pitanju opojna droga speed i marihuana. Pronađeno je 28 paketića speeda i 18 paketića marihuane. Nakon što je završena kriminalistička obrada, osobe M.R. i D.Š. predate su na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Lišenjem slobode ovih pet osoba i dokumentovanjem počinjenih krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, došlo se do određenih saznanja i materijalnih dokaza, koji će poslužiti u nastavku borbe protiv ove vrste krivičnih djela. Očekujemo da na taj način dodatno unaprijedimo stanje sigurnosti na našem području, a građane molimo da nastave dosadašnju uspješnu saradnju sa policijom i da kroz pravovremenu prijavu svih nezakonitih ponašanja, omoguće adekvatnu reakciju policijskih službenika. Uprava policije MUP Srednjobosanskog kantona garantuje anonimnost svih građana koji prijave bilo kakva nezakonita ponašanja, naveli su u saopćenju za javnost.