FUP
0

Zbog računarske prevare i pomaganja uhapšene dvije osobe

FENA
Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su lišili slobode O. M. rođenog 1984. u Sarajevu i A. M. rođenu 1984. u Sjenici, R Srbija, zbog osnova sumnje da je O. M. počinio krivična djela računarske prevare i krivotvorenja kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja, a A. M. krivično djelo pomaganja.

Sačinjen je službeni izvještaj koji je predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

Postoji osnov sumnje da je O. M. koristeći lični računar, programe i svoje vještine iz informatičkih tehnologija u proteklom periodu vršio prevare putem Interneta tako što je uspostavljao kontakte s osobama koje su bile zainteresirane za kupovinu podataka kompromitovanih vlasnika kartica.

On im je nudio i prodavao podatke koje je prethodno sam prepravljao nastojeći ih učiniti vjerodostojnim. Kao osnovu je koristio podatke sa stvarnih bankovnih kartica.

Putem Interneta je pribavio brojeve kreditnih kartica, s namjerom da ih preinači i upotrijebi, a radi pribavljanja lične novčane koristi.

Također, postoji osnov sumnje da je A. M. izvršila prikrivanje predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela koja se O.M. stavljaju na teret, na način da je sakrila USB memori stik na kojem su se nalazili podaci kompromitovanih vlasnika kartica.

Ona je pomogla i u sakrivanju veće sume novca u raznim valutama. Također, neotvaranjem vrata policijskim službenicima A. M. je omogućila uništavanje i sakrivanje dokaza iz spomenutih krivičnih djela.

Obje osobe su lišene slobode i nakon uzimanja izjava uz službeni izvještaj predana nadležnom tužilaštvu na postupanje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.