FUP
0

Zbog obmane pri dobijanju kredita prijavljene tri osobe

FENA
Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su daljnje provjeru dodjele i korištenja novčanih grant sredstava dobijenih od Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH za period 2005.-2007. godina te su Kantonalnom tužilaštvu Mostar podnijeli prijave protiv triju osoba.

Prijave su podnesene protiv D. D. (1980), rođen u Mostaru, M. M. (1970), rođen u Mostaru, i I. Š. (1953), rođen u Čitluku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili drugih povlastica“ čime su oštetili budžet Federacije BiH za novčani iznos od 27.800 KM, saopćeno je iz FUP-a.

Postoji osnov sumnje da su sva trojica, kao odgovorne osobe u pravnim subjektima, u navedenom periodu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta podnijeli zahtjeve za dodjelu grant novčanih sredstava, koja su potom nenamjenski utrošena. Osnov sumnje za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava nastao je nakon što su, postupajući po zahtjevu pomenutog ministarstva, imenovani dostavili dokumentaciju o pravdanju utrošenih sredstava, iz kojih je vidljivo da su ona utrošena suprotno odredbama ugovora koje su sklopili s Ministarstvom.