Sud BiH
0

Zbog droge jednomjesečni pritvor Vukniću i Križancu

FENA
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Milanu Vukniću i Dinku Križancu, osumnjičenima za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa droga, saopćeno je danas iz tog suda.

Prema ovom sudskom rješenju, pritvor može trajati do 11. septembra.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da su osumnjičeni bili pripadnici udružene zločinačke organizacije organizirane radi međunarodne trgovine „teškim“ drogama. Dalje se u prijedlogu navodi da su Milan Vuknić i Dinko Križanac zajedno s više njima poznatih osoba dogovorili, pripremili i izvršili neovlašteni međunarodni promet heroina.

Osumnjičeni su 11. augusta 2009. kupili oko 3,6 kilograma heroina od njima poznate osobe na području Sarajeva s ciljem da bude prevezena na područje Republike Hrvatske i dalje prodavana njima poznatim osobama, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Odredio je pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenih.

Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike i prikrivače, odnosno da bi mogli uništiti ili sakriti dokaze bitne za ovaj postupak.