Suđenje Amaru Zuliću
0

Završeno iznošenje dokaznih prijedloga optužbe

FENA
Suđenje Amaru Zuliću Zuli, optuženom za pokušaj ubistva Armina Alikadića u sarajevskom ugostiteljskom objektu "SA Club" 9. februara 2008., nastavljeno je u petak predočavanjem materijalnih dokaza optužbe.

Zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Sead Kreštalica predočio je više zapisnika i službenih zabilješki te obimnu foto dokumentaciju, među kojima i zapisnik o uviđaju s mjesta događaja koji su sačinili pripadnici Prve policijske uprave (Centar) - Sektora krim policije.

Među materijalnim dokazima su i zapisnici o pretresu stana u kojem je boravio optuženi te putničkog vozila "Škode Fabie" kojim se, kako se u optužnici navodi, udaljio s mjesta događaja.

Istovremeno, izvršen je uvid u nalaz vještaka balističara u vezi s tragovima pronađenim u spomenutom ugostiteljskom objektu i automobilu, a koji se odnose na čaure i dijelove zrna call. 7.65, ispaljenih iz pištolja nepoznate marke.

Predmet uvida bio je i nalaz papilarnih tragova, te potvrde o oduzimanju predmeta tokom istrage u ovom slučaju.

Branitelj optuženog, advokat Kemo Kapur nije imao primjedbi na predočene dokaze, ali je zatražio da mu se osiguraju fotokopije određenih materijalnih dokaza.

S obzirom na to da je optužba u ovoj fazi okončala izvođenje dokaznih prijedloga, advokat Kapur predložio je saslušanje deset svjedoka odbrane, uključujući i njegovog branjenika Amara Zulića, koji će biti saslušan na narednom ročištu.

Usto, predložio je i rekonstrukciju događaja na mjestu događaja - "SA Clubu" te timsko vještačenje zdravstvenog stanja optuženika, o čemu će se Sudsko vijeće, kojem predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić, očitovati do narednog nastavka glavnog pretresa, zakazanog za 3. decembra.

Inače, optuženi Zulić se, osim za pokušaj ubistva, tereti i za izazivanje opće opasnosti, nabavku i držanje oružja i municije, te ugrožavanje sigurnosti.