"Čisto pomodarstvo"
0

Zatvorenici u KPZ Zenica zašivaju usta

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica Nihad Spahić smatra da je zašivanje usta, koje sve češće vrše zatvorenici u ovoj ustanovi, nakon što je to prije mjesec dana prvi uradio trostruki ubica iz Mostara Milan Matković, "čisto pomodarstvo".

Spahić je potvrdio Srni da je juče sedam zatvorenika zašilo usta jer su se solidarisali sa osuđenikom koji nije dobio vanzavodske pogodnosti. Direktor je naveo da su usta rašili u popodnevnim satima, nakon što su obavijestili medije o svojim "ugroženim pravima".

"Sinoć smo imali novi slučaj zašivanja usta, koja su izvršila četiri osuđenika, a deset ih je najavilo štrajk glađu jer smo jednog osuđenika nakon tuče smjestili u disciplinsko odjeljenje. Izražavanjem protesta na ovaj način zatvorenici samo žele da se medijski eksponiraju", smatra Spahić.

On je objasnio da zatvorenici djelimično "zašivaju" usta tankim koncem ili žicom od hemijske olovke i u takvom stanju mogu jesti, piti i pričati.

Spahić je dodao da ovaj postupak može uzrokovati infekciju, zbog čega su osuđenici pod stalnom ljekarskom i stražarskom kontrolom.

Među 750 osuđenika koji izdržavaju kaznu u ovom zatvoru, nalazi se i 35 zatvorenika srpske nacionalnosti od kojih je 13 koristilo ili koristi vanzavodske pogodnosti. Spahić tvrdi da Srbi "imaju privilegovan položaj u zatvoru jer iznad prosjeka koriste ovo pravo".

On je dodao da su trojica, od njih 13, zbog zloupotrebe izgubila pravo na ove pogodnosti. Objasnio je da je jedan osuđenik tokom korišćenja povlastica počinio novo krivično djelo, a da se dvojica nisu vratila u određenom roku, pa ih je policija lišila slobode.

"Osuđenici uživaju sva prava predviđena Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija. To podrazumijeva pravo na posjetu, slanje pisama, kontakte sa advokatom, porodicom. Vanzavodske pogodnosti su mogućnosti koje zavise od procjene nadležnih službi i saglasnosti više subjekata, među kojima su policija i porodice žrtve", naveo je Spahić.

Spahić je naglasio da u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi pripadnici nijednog naroda nisu ugroženi jer "nema diskriminacije i nacionalne mržnje".

On je demantovao navode nekih medija da je iz zatvorske kapele skinut zvonik koji, kako je rekao, tu nikada nije ni postojao, te istakao dobru komunikaciju sa pravoslavnim sveštenstvom iz Zenice.

Spahić je dodao da ovaj KPZ često obilaze predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), ombudsmani za ljudska prava, te predstavnici medija koji su se svi uvjerili da u ovoj ustanovi "nema zlostavljanja, tamničenja i mračnjaštva".

Portparol MKCK Sanela Bajrambašić rekla je Srni da ova organizacija nema mandat da reaguje na posljednja dešavanja u KPZ Zenica, jer se ne radi o osuđenicima za ratne zločine u BiH.

"Ipak, u slučaju da situacija u zeničkom zatvoru poprimi dramatičan tok, MKCK će ponuditi pomoć u rješavanju problema", dodala je ona.