Tužilaštvo BiH
0

Zatražen pritvor za osumnjičene za zločin u Trusini

FENA
Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor za Nedžada Hodžića zvanog “Džon Vejn”, Mensura Memića zvanog “Menta”, Dževada Salčina zvanog “Struja” i Senada Hakalovića, bivše pripadnike Armije BiH.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.

Tužiteljica Vesna Budimir smatra da postoji “osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo”, te “mogućnost utjecaja na svjedoke i saučesnike”. Kao još jedan razlog za određivanje pritvora navedena je visina zaprijećene kazne za djelo za koje se sumnjiče, što je, po zakonu, više od 10 godina.

“Osnovana sumnja da su počinili djelo podržana je iskazima zaštićenih svjedoka. Mislim da ih imamo deset”, kazala je Budimir.

Budimir je istakla da je “ovo jako složen predmet" te da se istraga nastavlja “kako bi utvrdili zapovjednu odgovornost”.

Tužilaštvo BiH sumnja da su osumnjičeni, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade Armije BiH “Neretvica”, napali selo Trusina 16. aprila 1993. godine. Tokom napada ubijeno je 19 civila, a četvero je ranjeno, od kojih dvoje djece od dvije i četiri godine. Istog dana ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Mithat Kočo, branilac prvoosumnjičenog Nedžada Hodžića, kazao je da njegov branjenik “teško funkcionira i faktički ne zna gdje se nalazi”.

“Hodžić je stopostotni invalid kojem je potrebna pomoć drugog lica. Iz medicinske dokumentacije se vidi da je epileptičar i da mu je zdravstveno stanje na ivici kolapsa”, kazao je Kočo, zatraživši da se njegov branjenik smjesti u bolnicu.

Tužiteljica je opovrgla ove navode tvrdeći da je “Hodžić jučer odgovarao na sva pitanja i dao sve podatke, osim gdje je služio vojsku”.

“Poštujući život Hodžića, zatražila sam dolazak hitne pomoći i liječnik koji ga je pregledao kazao je da je ‘orijentirana osoba u prostoru i vremenu’. Znači, svjestan je gdje se nalazi”, kazala je tužiteljica.

Hasan Veladžić, branilac drugoosumnjičenog, rekao je da određivanje mjera zabrane za njegovog branjenika može u cijelosti postići svrhu jer on živi u Bihaću i nema nikoga na području Konjica, gdje je zločin počinjen.

“Tražim da dam izjavu. Molim vas kao rođenu sestru da me saslušate. Nisam ubio te ljude...”, kazao je Salčin plačući u sudnici.

Odluka o prijedlogu za određivanje pritvora bit će donijeta naknadno, prenio je BIRN - Justice Report.