Organizirani kriminal
0

Zatražen pritvor za Admira Arnautovića i Sandra Melića

Piše: N. J.
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Admira Arnautovića (1980) i Sandra Melića (1985), koji se sumnjiče za organizirani kriminal.

Osumnjičene je u srijedu u Sarajevu lišila slobode Sudska policija BiH. Kako je navedeno iz Tužilaštva, oni su osumnjičeni da su kao članovi grupe za organizirani kriminal počinili krivična djela prodaje droge, pranja novca, iznude, te teške krađe.

Arnautović i Melić se sumnjiče su da su u dužem vremenskom periodu sudjelovali u organiziranju, planiranju i nabavljanju teških droga heroin i kokain s područja susjednih zemalja, te dopremanju i prodaji droge u BiH.

Nadalje, sumnjiče se za sudjelovanje u krivičnim djelima sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, radi kupovanja nekretnina i vrijednih pokretnih stvari, kao i da su u saradnji sa drugim osumnjičenim osobama posuđivali novac uz kamatu, te da su ozbiljnim prijetnjama prisiljavali treću osobu da će, ukoliko im ne isplati određenu sumu novca, ostati bez svog motornog vozila, što je oštećeni iz straha i učinio.

Zbog svega navedenog, tužilac je predložio određivanje mjere pritvora, i to zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi ovi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djelo koje im se stavlja na teret.

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenim odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana.