Policijska akcija u Sarajevu
0

Zaplijenjena dva kg droge, uhapšena jedna osoba

Piše: A. Kovač
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sarajevska policija nastavila je akciju borbe protiv narkodilera, te je večeras, kako nezvanično saznajemo, uhapšena još jedna osoba, a zaplijenjeno dva kilograma droge.

Međutim, zbog istrage koja je u toku informacije o tome koja je droga zaplijenjena, te ko je uhapšen, iz MUP-a KS nisu željeli saopćiti.

Akcija pretresa još uvijek traje tako da nije isključeno da će do ujutro biti još hapšenja i zaplijena droge.

Naime, ova akcija nastavak je akcije od 16. januara ove godine kada je zaplijenjeno više od 50 kilograma heroina čija je vrijednost preko milion eura, a uhapšeni su Midhad Bakal (29) zvani Mido, Adnan Smajić (31) zvani Ćenta, nastanjeni u Sarajevu, te braća Aldin (27) i Admir (28) Demirović iz Mostara.

Pored heroina, policija je tada zaplijenila određene količine kokaina, marihuane, nekoliko pištolja, 20.000 eura, presu za presovanje droge, vage, te knjižicu sa spiskom bezbjedonosno interesantnih osoba iz 1999. godine poznatiju kao “Dahićeva lista kriminalaca koji ugrožavaju Sarajevo”.

Naime, braća Demirović su došli iz Mostara na sarajevsku benzinsku pumpu “Proming” u namjeri da kupe drogu. Međutim, sarajevske prodavce i mostarske kupce droge sačekali su policajci i pohapsili ih. Tom prilikom kod Bakala je pronađeno 19 grama kokaina. Ostatak droge pronađen je u garaži koju koristi Midhat Bakal, a koja se nalazi u sarajevskom naselju Pejton, ispod stana koji je koristio Bakal.

Prije akcije u januaru, kojom je rukovodio tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Oleg Čavka, izvedena je još jedna akcija i to u decembru mjesecu prošle godine. Čavka je rukovodio i tom akcijom, a tada su uhapšeni Adis Hodžić zvani Cile, Sanel Kreho, Safet Kolašinac, Dalibor Lugonja i Alen Janjoš. Zaplijenjeno je tri kilograma skanka, 20 grama heroina, vaga za mjerenje droge, četiri skupocjena automobila, nekoliko mobilnih aparata i dva policijska rotaciona svjetla.

Podsjećamo, svih devet osoba nalaze se u pritvoru.

Na pres konfereniciji održanoj nakon zaplijene 50 kilograma heroina rečeno je da su policija i sarajevsko Kantonalno tužilaštvo čvrsto opredjeljeni voditi borbu protiv organiziranog kriminala, a posebno kada je u pitanju droga, te onih koji truju omladinu i građane tom drogom.

Sudeći po akcijama i hapšenjima u posljednje vrijeme očigledno je narkodilerima na području Kantona Sarajevo odzvonilo.