Kantonalni sud Sarajevo
0

Vuku i Heraku produžen, pomagačima ukinut pritvor

Sarajevo-x.com
Edinu Vuku, optuženom za ubistvo Amara Mistrića koje se dogodilo 13. augusta ove godine, i Anelu Heraku, optuženom za neovlašteno držanje oružja, nasilničko ponašanje sa nanošenjem lakših tjelesnih povreda i pokušaj ubistva, produžen je pritvor za još dva mjeseca. Almiru Bravi i Midhatu Čajiću, optuženim za pomoć počiniocu nakon ubistva, pritvor je ukinut.

Prema optužnici Vuk i Herak su 13. augusta ove godine sat nakon ponoći došli u kafić "Ocho rios" koji se nalazi u sarajevskom naselju Čengić Vila. Tražili su piće i muziku i pored upozorenja da je radno vrijeme završeno.

Amar Mistrić, koji je sa Emirom Hujićem i Alenom Pašićem suvlasnik kafića, poslužio ih je pićem u nekoliko navrata. U međuvremenu su optuženi pozvali Almira Bravu i Midhata Čajića koji su, također, došli u kafić. Nakon izvjesnog vremena, kako je navedeno u optužnici, Hujić ih je zamolio da više ne traže piće jer žele zatvoriti kafić na šta je Herak burno reagirao, a Vuk je ustao i razbio flašu o pod i potom prišao Mistriću, koji je sjedio za šankom, i pitao ga "znaš li ti ko sam ja".

Kada mu je Mistrić kazao kako ne zna ko je on i da treba imati razumijevanja jer žele zatvoriti objekat, Vuk ga je udario pesnicom u lice usljed čega je Mistrić pao sa stolice.

Tada je Herak ustao i iz torbice izvukao pištolj te Mistrića koji je ležao na podu više puta udario pištoljem po glavi u čemu mu se pridružio i Vuk. Gosti kafića su tada Heraka uhvatili oko struka kako bi prestao sa udaranjem i tog momenta mu je na pod pao pištolj kojeg je Mistrić dohvatio i repetirao ga.

Tada mu je Vuk sjeo na leđa i pokušao mu istrgnuti pištolj. Nakon toga Mistrić je, na njihov zahtjev, odložio pištolj. Tada je Vuk uzeo pištolj prislonuo ga na Mistrićevu glavu i iz neposredne blizine ispalio hitac. Mistrić je usljed zadobijenih povreda podlegao na licu mjesta.

Nakon toga Vuk i Herak su istrčali iz objekta, a u automobilu "Seat" čekali su ih Bravo i Čajić. Tokom vožnje Vuk je kroz prozor automobila bacio pištolj.

Bravo i Čajić su uhapšeni nekoliko sati nakon ubistva, a Vuk i Herak nakon nekoliko dana u Omišu.

Herak se optužnicom tereti i da je 10. maja ove godine u ulici Obala Kulina bana iz automobila u pokretu pucao u "Mercedes" u kojem se nalazio Adnan V. i njegova supruga Nejra koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, a ispaljeni metak prošao je pored nje.