Crna hronika
13

Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o produženju pritvora za uhapšene u predmetu "Mrkva"

Piše: E. S. H.
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u predmetu "Mrkva" ukinuo je rješenja Kantonalnog suda o produženju pritvora i vratio postupak vanraspravnom vijeću na ponovno odlučivanje utvrdivši da je pri donošenju tog rješenja Kantonalni sud načinio šest bitnih i dvije relativno bitne povrede postupka, saopćeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Adnan Mrkva i Amel Ćapina su s još tri osobe (Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići) uhapšeni u akciji "Rebus" zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima poreske utaje, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenja lažne poreske prijave i pranja novca.

Privedene osobe sumnjiči se da su počinile navedena krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo.

Mrkvi i Ćapini je određen jednomjesečni pritvor, a ostalim uhapšenima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta, oduzimanja putnih isprava i sastajanja sa svjedocima.