SIPA izvršila pretres objekata
16

Vlasnik noćnog bara u Busovači uhapšen zbog trgovine ljudima

SRNA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su na području općine Busovača uhapsili vlasnika noćnog bara "AS", koji se dovodi u vezu sa trgovinom ljudima i međunarodnim vrbovanjem radi prostitucije.

Hapšenje je izvršeno u okviru aktivnosti SIPA-e čiji je cilj razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela.

Pretragom navedenog objekta i tri stambena objekta, koji se, takođe, nalaze na području Busovače, pronađeno je i oduzeto šest mobilnih telefona sa SIM karticama, 12 SIM kartica različitih mobilnih operatera, kao i dokumenti koji se odnose na poslovanje ugostiteljskog objekta "AS", saopćeno je iz SIPA-e.

Uhapšeni će, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o postojanju sumnje o počinjenju krivičnih djela - trgovina ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije biti predat na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela u kojima je identifikovano osam potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih je jedna maloljetna ženska osoba.

Sumnja se da su pomenuta krivična djela počinili članovi organizovane kriminalne grupe sa područja centralne Bosne. Današnje aktivnosti izvršene su po nalogu Suda BiH i Tužilaštva BiH.