Crna hronika
0

Veiz Bjelić postigao s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice

FENA
Optuženi Veiz Bjelić, rođen 12. 09.1949. godine, optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, postigao je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.

Bjelić je sporazumno priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Vlasenice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, Tužilaštvo BiH predložilo je za optuženog izricanje kazne zatvora u rasponu od pet do sedam godina.

Postizanjem sporazuma o uslovima priznanja krivice, optuženi je saglasan s predloženom kaznom, pristaje snositi troškove krivičnog postupka i odrekao se prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu izrekne sud.

Optužnica tima br. 6 Posebnog odjela za ratne zločine, podignuta 22.11.2007. godine protiv optuženog Veiza Bjelića, tereti ga da je za vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine i vojske tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine na području opštine Vlasenica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinio i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da se preduzmu nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca.

Optuženi se između ostalog tereti da je odgovoran za protivpravno zatvaranje i za zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti koji su držani u zatvoru zvanom “Štala“ na području opštine Vlasenica i tokom zatvaranja bili držani u nečovječnim uslovima, premlaćivani i zlostavljani.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je na dalje postupanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.