Crna hronika
0

Vasić: Policajci kojima je pobjegao Zelenika snosit će posljedice

FENA
Policajci Republike Srpske kojima je jučer pobjegao Branko Zelenika iz Laktaša, koji se nalazi na Interpolovoj potjernici koju je raspisala policija Francuske, odgovarat će za svoj neprofesionalni rad, potvrdio je danas načelnik Uprave krimpolicije MUP-a RS-a Gojko Vasić.

"Interpol Francuske raspisao je potjernicu za Zelenikom vezano za njegovu uključenost u određenu grupu koja se veže i za terorizmom zbog robe kojom su trgovali", rekao je Vasić.

Zelenika, koji je uhapšen po naredbi Suda BiH po potjernici Interpola iz Pariza, pobjegao je jučer prilikom prijevoza od Laktaša ka Sarajevu. Prevožen je obilježenim automobilom "golf 4" od pripadnika Policijske stanice Laktaši i pobjegao je u toku vožnje u općini Doboj-Jug. Branko Zelenika pobjegao je ispred motela "Dalas" u naselju Mravići, u federalnoj općini Doboj-Jug. On je tražio da ide u toalet, a potom je iskoristio blizinu brda obraslog sitnom šumom za bijeg i izgubio se u nepoznatom pravcu.

"Neodgovornih policajaca ili površnih uvijek je bilo i uvijek će biti", naveo je Vasić na pres-konferenciji i precizirao da su Zeleniku u Sarajevo sprovodila dvojica policajaca i nisu postupali profesionalno zbog čega će snositi posljedice.

Policija RS-a je, kako je naveo, odmah otvorila unutrašnju istragu o bijegu Zelenike.

Kako je rekao Vasić, Zelenika je jučer trebao biti saslušan u Tužilaštvu BiH i bio bi pušten jer je državljanin BiH i nema uvjeta za njegovu ekstradiciju Francuskoj.