Gornja Maoča
0

Uz dvojicu Imamovića uhapšen i Jasmin Mustajbašić

SRNA
Akcija SIPA-e u Gornjoj Maoči (Foto: SRNA)
Akcija SIPA-e u Gornjoj Maoči (Foto: SRNA)
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su na području Gornje Maoče uhapsili vođu najveće vehabijske zajednice u BiH Nusreta Imamovića, njegovog brata Eldina, te Jasmina Mustajbašića.

Nusret Imamović neprikosnoveni je lider selefija u Gornjoj Maoči i šire, a jedan period proveo je u Beču, gdje je smatran jednim od najbližih saradnika Muhameda Porče.

Imamović je, prema nekim podacima, iz sela Lipovice kod Kalesije. Završio je Gazi Husref-begovu medresu u Sarajevu. 

Nakon rata, u Ujedinjenim arapskim emiratima završio je Fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio sa tvrdim i radikalnim stavovima i shvatanjima. Bio je uhapšen i u akciji "Svjetlost", 3. februara 2010. godine u Gornjoj Maoči, u kojoj je učestvovalo više od 600 policajaca. Imamović se smatrao nasljednikom Jusufa Barčića, iako je on to u više navrata negirao. 

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da su pripadnici SIPA-e danas na području Gornje Maoče uhapsili tri osobe, protiv kojih će, nakon policijskog ispitivanja, Tužilaštvo BiH preduzeti daljnje mjere. Tokom akcije pretreseno je pet lokacija na području Gornje Maoče u okviru istrage nedavnog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Cilj akcije je bio pronalaženje dokaznog materijala koji se može dovesti u vezu sa napadom na američku Ambasadu. Pretresi koji su započeli u ranim jutarnjim satima izvedeni su po naredbi Tužilaštva BiH, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.