Crna hronika
0

Usvojena žalba Tužilaštva, sud će ponovo odlučivati o pritvaranju Ademira Peze

Piše: E. F.
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Ademir Pezo, osumnjičeni za ubistvo Vedada Bajrice koje se dogodilo u novembru prošle godine, pušten na slobodu, Vrhovni sud FBiH ukinuo je rješenje suda kojim je Pezo oslobođen te će ponovo odlučivati o vraćanju Peze iza rešetaka.

Podsjećamo, povodom odluke Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je optuženi Pezo Ademir pušten na slobodu, iako je optužen da je počinio tri krivična djela, među kojima je i krivično djelo ubistva, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je podnijelo novi prijedlog za određivanje pritvora. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je odbio i ovaj prijedlog i nije odredio pritvor Pezi.

Tužilaštvo nezadovoljno odlukom suda

"Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je, nezadovoljno ovakvom odlukom, podnijelo žalbu Vrhovnom sudu FBiH, a koji je žalbu tužilaštva uvažio kao osnovanu i ukinuo rješenje Kantonalnog suda te će Kantonalni sud u Sarajevu ponovo odlučivati o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za određivanje pritvora Pezi, kojeg je sud svojom odlukom 5. maja 2015. godine pustio na slobodu", kazao je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ročište povodom donošenja nove odluke Kantonalnog suda u Sarajevu je zakazano za 28. maj 2015 godine u 11:00 sati.

Podsjećamo, tačno na dan u kojem se navršava šest mjeseci od brutalnog ubistva Vedada Bajrice koje se dogodilo 5. novembra prošle godine, Ademir Pezo, optuženi za ovo ubistvo, pušten je na slobodu.

Porodica ubijenog Bajrice izuzetno je potresena činjenicom da Pezo početak suđenja nije dočekao u pritvoru te da je pušten da se brani sa slobode.