Ostaje u zatvoru
0

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Muhameda Ali Gašija

FENA
Gaši tražio prekid kazne do odluke po apelaciji
Gaši tražio prekid kazne do odluke po apelaciji
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća od pet sudija u srijedu riješio je pet zahtjeva za donošenje privremenih mjera.

Ustavni sud odbio je zahtjev Muhameda Ali Gašija i drugih za donošenjem privremene mjere kojom bi se "odmah naložio prekid izdržavanja kazne do donošenja odluke po apelaciji, navodi se u saoćenju.

Ustavni sud je riješio i 292 pojedinačne apelacije. Od tog broja Sud je riješio 26 apelacija u meritumu, 45 apelacija je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, a 221 apelacije je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti (protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova, nenadležnost Ustavnog suda BiH itd.), saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je naprimjer i na ovoj sjednici u deset od 17 meritornih odluka Ustavni sud BiH raspravljao o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka, navodi se.

Ustavni sud BiH je u predmetu koji se odnosi na naknadu ratne štete usvojio apelaciju Rajka Mileševića i drugih podnesenu zbog neizvršenja rješenja o izvršenju Osnovnog suda u Banjaluci.

Ustavni sud je zaključio da je u konkretnom slučaju zbog nemogućnosti apelanata da realiziraju izvršenje pravosnažnih sudskih odluka povrijeđeno njihovo pravo na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije u odnosu na pravo na izvršenje pravosnažne sudske odluke i pravo na imovinu iz člana II/3.k) Ustava BiH i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, navodi se.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija bit će održana 21. decembra ove godine.