Crna hronika
0

Ukinuta presuda policajcu Andriji Ćerdiću za ubistvo Ante Malića

SRNA
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je nepravosnažnu presudu livanjskog Kantonalnog suda kojom je policajac Andrija Ćerdić (42) osuđen na 13 godina i mjesec dana zatvora zbog ubistva potpredsjednika HSS-NHI Ante Malića (46) iz Tomislavgrada.

Ćerdić ostaje u pritvoru do okončanja ponovnog postupka koji će se voditi pred Vrhovnim sudom FBiH zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja na koje se žalio advokatski tim Josipa Muselimovića iz Mostara, smatrajući da je riječ o ubistvu na mah, navodi se u obrazloženju odluke.

Prema optužnici kantonalnog Tužilaštva u Livnu, policajac Policijske uprave Tomislavgrad Andrija Ćerdić pucao je u Malića 16. aprila 2011. godine u kafiću "Tip" u Tomislavgradu, vlasništvo njegove supruge Nevenke. Ćerdić je bio pod uticajem alkohola i u Malića, oca dvoje maloljetne djece, pucao je iz službenog pištolja. 

Malić je ubrzo poslije toga iskrvario i umro, a policajac je svojim automobilom "Fiat Punto", sa lažnom registracijom, pobjegao sa mjesta zločina i dva dana se skrivao u napuštenoj komšijskoj kući u koju je provalio.

Nepravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Livnu prošle godine je osuđen na 13 godina zatvora za krivično djelo ubistva i dva mjeseca za falsifikovnje isprava, a sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 13 godina i mjesec dana zatvora, dok je za krivično djelo nepovredivosti doma oslobođen odgovornosti.