Crna hronika
0

UIO BiH zaplijenila 10.000 tableta steroida i 23 kilograma duhana

Klix.ba
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Granične policije odzeli su 10.000 komada tableta i 32 ampule raznih steroida, koje su pronađene u autobusu koji je saobraćao na relaciji Zrenjanin – Banja Luka. Na Gradskoj pijaci u Gračanici i Zelenoj pijaci u Klokotnici službenici UIO su uz podršku MUP-a Kantona Tuzla oduzeli 931 paklicu cigareta i 23 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje.

Naime, u četvrtak su u večernjim satima u mjestu Dragaljevac službenici UIO i Granične policije zaustavili autobus firme BIG-TOURS Banja Luka, koji je prometovao na liniji Zrenjanin - Banja Luka.

Prilikom pregleda pomenutog autobusa na galeriji i iza vozačevog sjedišta pronađena je određena količina lijekova – steroida (10.000 komada tableta i 32 ampule). Imajući u vidu da se radi o robi koja je zabranjena za prometovanje, pa samim tim i za uvoz u Bosnu i Hercegovinu, o pronalasku robe obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, po čijim instrukcijama je predmetna roba i oduzeta. Protiv izvršilaca UIO će podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 214. stav 2. Krivičnog zakona BiH.

Zaplijenjeni duhan (Foto: UIO BiH)
Zaplijenjeni duhan (Foto: UIO BiH)
Na Gradskoj pijaci u Gračanici i Zelenoj pijaci u Klokotnici (Doboj Istok), službenici UIO su uz podršku MUP-a Kantona Tuzla oduzeli 931 paklicu cigareta i 23 kilograma duhana za motanje i pušenje.

Radilo se o duhanu i duhanskim prerađevinama koji su prodavani nacrno, tj. nisu bili obilježeni na zakonski propisan način uz važeće akcizne markice. Protiv osoba koje su na nezakonit način stavile u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu, shodno Zakonu o akcizama u BiH, podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ovo je samo jedna od akcija na suzbijanju nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina koje su izvedene ili će biti izvedene na tržnicama širom BiH.