Crna hronika
3

UIO BiH: Oduzeta roba vrijedna 90.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu u vrijednosti od 90.000 KM.

Kontrolnim aktivnostima službenika UIO u Regionalnom centru Tuzla vršeni su detaljni pregledi putničkih vozila i autobusa na graničnim prijelazima Rača i Pavlovića most. Tom je prilikom otkrivena razna roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Riječ je o željeznim cijevima, metalnim dijelovima za traktor, ženskim čarapama, kožnoj galanteriji, mobitelima, raznim tekstilnim predmetima i lijekovima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe robe procjenjuje se na 30.000 KM, a protiv odgovornih osoba podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudom.

Također, na osnovu prikupljenih obavještajnih podataka o nezakonitom uvozu roba u BiH, ovlašteni službenici UIO u regionalnom centru Tuzla, izvršili su kontrole kod obveznika koji posluju na Tržnici Arizona. Tom je prilikom otkrivena razna roba za koju nisu postojali dokazi o porijeklu, pa se sumnja da je roba prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu, bez provođenja zakonski predviđenog uvoznog carinjenja i plaćanja uvoznih dažbina.

Radi se o većoj količini obuće, kožne galanterije, donjem vešu, raznim odjevnim predmetima ukupne vrijednosti 60.000 KM. S obzirom na utvrđene nepravilnosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv odgovornih i pravnih osoba nadležnim sudovima podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. U posebnoj kontroli službenici UIO su u saradnji sa službenicima Granične policije BiH kod jednog pravnog lica na području Tržnice Arizona pronašli 17 komada optičkih nišana za puške. I ova je roba privremeno oduzeta a protiv pravnog i odgovornog lica biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.