Crna hronika
0

Uhapšeno troje dilera

FENA
Službenici policije Odjeljenja za narkomaniju MUP-a KS su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dostavili službeni izvještaj protiv Š.H., rođen 1983. u Sarajevu i D.T., rođena 1983. u Sarajevu, gdje je i nastanjena, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo preprodaja droga.

Uhapšen je i Š.A., rođen 1973. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela preprodaja droga i posjedovanje i omogućavanje uživanja droga.

Postoje osnovi sumnje da su Š.A. i Š.H. u proteklom periodu ostvarivali kontakte s neidentificiranim osobama od kojih su nabavljali neutvrđene količine heroina, koji su čuvali u stanu u ulici Dobrinjske bolnice, općina Novi Grad Sarajevo, te preprodavali konzumentima.

Š.A. je D.T. omogućavao konzumiranje droge i vršila preuzimanje droge od neidentificiranih osoba. Izvršenim pretresom kod Š.A. je pronađeno i oduzeto oko pet grama heroina i mobilni telefon, dok je pretresom stana pronađen paketić s marihuanom. Š.A. i D.T. su lišeni slobode i predati u nadležnost kantonalnom tužiocu.

UHAPŠEN LAŽNI DOJAVLJIVAČ O BOMBI Službenici II policijske uprave su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dostavili službeni izvještaj protiv I.B., rođen 1988. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo lažnog prijavljivanje. Postoje osnovi sumnje da je on 16. februra oko 09.17 sati s telefonske govornice u ulici Grbavička, općina Novo Sarajevo, pozvao uposlene OŠ ''Grbavica I'' i rekao da je u navedenoj školi postavljena bomba. Izvršenim pregledom utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi.

NAPADNUT U OPĆINI NOVI GRAD U ulici Hamze Hume, općina Novo Sarajevo, jučer oko 16.30 sati nepoznata osoba je izvršila krivično djelo razbojništva u pokušaju nad A.N. iz Sarajeva. Nepoznata osoba je tražila mobilni telefon i novac, a kada je A.N. pokušao pobjeći, nepoznata osoba mu je nožem nanijela povrede.

LIŠEN SLOBODE ZBOG VIŠE RAZBOJNIŠTAVA Službenici II policijske uprave u četvrtak oko 15.15 sati su lišili slobode H.R., rođen 1981. u Rogatici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više krivičnih djela razbojništava.

UHAPŠENI PROVALNICI U ulici Sarači, općina Stari Grad Sarajevo, službenici I policijske uprave sinoć oko 01.35 sati su lišili slobode J.S., rođen 1977. u Foči i J.E., rođen 1983. u Foči, oba nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo teške krađe. Oni su navedenog dana izvršili provalnu krađu u caffe slastičarnicu ''Carigrad'', a 29. marta u prodavnicu ''Milenium'', ulica Muhameda Hadžijahića, općina Centar Sarajevo.

LIŠEN SLOBODE ZBOG PROVALNIH KRAĐA NA ILIDŽI Službenici IV policijske uprave u četvrtak oko 15.10 su lišili slobode Č.E., rođen 1984. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je u proteklom periodu počinio više krivičnih djela teških krađa u poslovne objekte, prodavnice i kioske, na području općine Ilidža.

UHAPŠEN ZBOG KRAĐA U POKUŠAJU Službenici II policijske uprave sinoć oko 21.30 sati su uhapsili O.A., rođen 1980. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe u pokušaje. Postoje osnovi sumnje da je on oko 21.15 sati u ulici Behdžeta Mutevelića, općina Novo Sarajevo, pokušao otrgnuti torbu od maloljetne O.M. iz Sarajeva.

UHAPŠEN NA OSNOVU NAREDBE Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, službenici III policijske uprave sinoć oko 20.00 sati su lišili slobode V.I., rođen 1978. u Nikšiću, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe u pokušaju.

NA OSNOVU POTRAGE PRIPADNIKA POLICIJE ISTOČNO SARAJEVO LIŠENI SLOBODE D.M. I A.Ž. Na osnovu potrage, službenici I policijske uprave sinoć oko 23.30 sati su lišili slobode D.M., rođen 1963. u Sarajevu i A.Ž., rođen 1964. u Sarajevu, oba nastanjena u općini Istočno Novo Sarajevo. Predati su u 00.30 sati u nadležnost pripadnicima policije PS Istočno Sarajevo.

ČETIRI SAOBRAĆAJNE NESREĆE U NOVOM GRADU Na kolovozu ulice Safeta Zajke, općina Novi Grad Sarajevo, kasno u četvrtak oko 01.45 dogodila se saobraćajna nezgoda. Automobil ''hunday'', reg. oznake 280-T-771 udario je u metalnu ogradu, stub ulične rasvjete i metalni kontejner, nakon čega se i zapalio. Automobilom je upravljao H.R., rođen 1987. u Uroševcu, privremeno nastanjen u Sarajevu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi H.R. je zadobio lakše povrede.

U istoj ulici ranije oko 17.00 sati dogodila se još jedna saobraćajna nezgoda, kad je automobil ''audi 100'', reg. oznake 040-T-848, kojim je upravljao A.N., rođen 1985., nastanjen u Sarajevu udario pješaka H.M., rođena 1947., nastanjena u Sarajevu. Teške povrede desne potkoljenice i povrede glave je zadobila H.M., a ljekarska pomoć joj je ukazana u KC bolnice Koševo, gdje je zadržana na liječenju.

Na raskrsnici ulica Safeta Zajke-Kasima Hadžića, općina Novi Grad Sarajevo, oko 17.15 sati dogodila se i treća saobraćajna nezgoda. Automobil ''ford fiesta'', reg. oznake 734-T-030, kojim je upravljao Dž.S., rođen 1979., nastanjen u Sarajevu udario je pješaka A.N., rođen 1965. u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Pješak je zadobio teške povrede desne potkoljenice, a ljekarska pomoć mu je ukazana u bolnici "Dr. Abdulah Nakaš" gdje je zadržan na liječenju. I u ulici Azize Šaćirbegović, općina Novo Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda oko 17.35. Nepoznati vozač koji se s lica mjesta udaljio u nepoznatom pravcu je udario pješaka B.N., rođena 1923., nastanjena u Sarajevu. B.N. je zadobila teške povrede iščašenja desnog ramena, a ljekarska pomoć joj je ukazana u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

AUTOMOBIL UDARIO OSMOGODIŠNJAKA Na kolovozu autoputa ''zapadni prilaz gradu'', općina Ildiža, jučer oko 17.15 sati dogodila se saobraćajna nezgoda. Automobil ''VW caddy'', reg. oznake 236-J-448, kojim je upravljao M.D., rođen 1949., nastanjen u Sarajevu oborio je na kolovoz dijete S.E., rođeno 1999. u Italiji, nastanjeno u Sarajevu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede je zadobilo S.E., a ljekarska pomoć mu je ukazana u KC bolnice Koševo, gdje je zadržano na liječenju.

UHAPŠEN K.M. ZBOG PRIJETEĆIH PORUKA AMBASADI TURSKE Službenici policije I policijske uprave u četvrtak oko 14.00 sati lišili su slobode K.M., rođen 1976. u Sarajevu gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. Postoje osnovi sumnje da je on 27. marta oko 09.19 sati u dvorište objekta Konzularnog odjeljenja Ambasade Republike Turske, ulica Skenderija, općina Centar Sarajevo, ubacio plastičnu kesu s praznim kutijama od cigareta u kojima su se nalazili papirići s ispisanim porukama prijetećeg sadržaja političarima, javnim ličnostima i manje poznatim osobama.

SEDAM SAOBRAĆAJKI S NASTRADALIM OSOBAMA U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se 25 saobraćajnih nezgoda, od toga 18 s materijalnom štetom i sedam s nastradalim osobama, kada su četiri osobe teže, a tri lakše povrijeđene. Zbog upravljanja vozilom pod djejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno osam vozača i vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.