Velika policijska akcija "Prenj"
0

Uhapšeno 14 osoba zbog krijumčarenja 150 kg skunka

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH i policijske agencije provode veliku akciju na području Mostara i više gradova na području Hercegovine, usmjerenu na otkrivanje osoba osumnjičenih za krijumčarenje opojnih droga.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Mostara i više gradova na području Hercegovine, lišili su slobode 14 osoba i izvršili pretrese na ukupno 14 lokacija koje koriste osumnjičeni. U akciji sudjeluju i službenici Granične policije BiH, MUP-a RS, CJB Trebinje i MUP-a HNK.

Ova akcija u okviru istrage u predmetu "Prenj“, usmjerena je na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za prekogranično krijumčarenje opojnih droga sa područja Republike Crne Gore, preko južnog dijela Bosne i Hercegovine, prema Republici Hrvatskoj.

U akciji je ostvarena dobra i koordinirana saradnja i sa policijskim i pravosudnim organima Crne Gore i Hrvatske.

Osobe koje su lišene slobode Tužilaštvo BiH sumnjiči za krijumčarenje više od 150 kilograma opojne droge "skunk“, čija cijena na ilegalnom narko tržištu na području Republike Hrvatske iznosi više od 150.000 eura, a na ilegalnom tržištu zemalja Zapadne Evrope više od 600.000 eura.

Tužilaštvo BiH osumnjičene osobe tereti za sudjelovanje u krivičnim djelima Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona BiH i Organizirani kriminal iz člana 250. istog Zakona.

Svi osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o preduzimanju daljih aktivnosti u vezi prijedloga za određivanje pritvora.