Akcija SIPA-e u više gradova
0

Uhapšeno 11 osoba zbog carinske prevare

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijski službenici SIPA-e su danas na području Banje Luke, Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice lišili slobode 11 osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo organiziranog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja i ovlasti i krivičnim djelom carinske prevare.

Tokom pretrage 12 lokacija koje su koristile osobe lišene slobode pronađen je i oduzet dokazni mateijal u vidu mobilnih aparata, SIM kartica, računara, USB-ova, te dokumenata.

  Nakon kriminalističke obrade u prostijama SIPA-e, osobe lišene slobode, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminala), a u svezi sa krivičnim djelom iz člana 216. KZ BiH (Carinska prevara) i 220. KZ BiH (Zloupotreba službenog položaja i ovlasti), bit će predate na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH po čijem nalogu je akcija i izvedena. 

  Akcija je izvedena u saradnji sa Upravom za indirekto oporezivanje i MUP-om RS i predstavlja nastavak aktivnosti policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu čiji je cilj sprečavanje zloupotrebe tokom međunarodnog transporta roba i usluga između BiH i susjednih zemalja. 

  Policijski službenici Agencije će nastaviti sa sličnim aktivnostima i ubuduće.