Akcija "Neretva"
0

Uhapšeno 11 dilera i oduzet kilogram heroina

FENA
Doboj
Doboj
Na području koje pokriva CJB Doboj i MUP Kantona Tuzla, a po naredbama Okružnog suda Doboj, pretreseno je 11 lokacija, uhapšeno isto toliko osoba, te oduzeto više od kilogram heroina visoke čistoće.

U dosadašnjim aktivnostima policija oduzeto je i preko dva kilograma smjese za povećanje obima heroina (paracetamol-kofein), oružje, municija, veći broj vozila, predmeti koji potiču iz krivičnih djela krađa i teških krađa, digitalne vage, te sredstava za pakovanje opojnih droga (heroina), potvrdila je Feni glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja.

Za određenim brojem osoba umiješanih u nelegalnu trgovinu drogom MUP RS-a i MUP Kantona Tuzla još tragaju.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenim i oni će u toku sutrašnjeg dana, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predata Okružnom tužilaštvu Doboj.,

Navedena grupa se tereti za prodaju preko pet kilograma opojne droge heroin visoke čistoće i preko dva kilograma smjese za uvećanje obima heroina.

Današnje aktivnosti policije u akciji kodnog naziva “Neretva”, pratila je i Misija evropske policije u BiH (EUPM).

Akcija “Neretva” je započela 20. aprila ove godine, a pod koordinacijom Uprave kriminalističke policije MUP RS-a, gdje su učestvovali pripadnici CJB Doboj, CJB Bijeljina, CJB Istočno Sarajevo i CJB Banjaluka.

Akcija je usmjerena na dokumentovanje i dokazivanje krivičnog djela „neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga“, kao i drugih krivičnih djela.

U toku 2009. godine pod nadzorom i kontrolom tužioca Željke Radović i Okružnog tužilaštva Doboj, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Centra javne bezbjednosti Doboj počeli su prikupljanje informacija i saznanja o osobama koje su snabdjevači nižim i srednjim dilerima opojne droge heroin (oni koji rade „mravlju“ trgovinu i oni koji snabdjevaju dilere za "mravlju“ trgovinu) uglavnom za područje koje pokriva CJB Doboj.