U toku velika policijska akcija Boss
46

Uhapšeni utajili najmanje 3,5 miliona KM za pola godine

Klix.ba
Pretres u ulici Envera Šehovića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pretres u ulici Envera Šehovića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su započeli realizaciju jedne od najsloženijih policijskih akcija u poslijeratnoj BiH iz oblasti finansijskog kriminala, u sklopu koje je uhapšena sedmočlana organizovana kriminalna grupa koja je, služeći se duži period carinskim prevarama, pranjem novca i poreskim utajama, oštetila budžet BiH u višemilionskom iznosu, saopćeno je iz SIPA-e.

U okviru akcije pretresene su 23 lokacije na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banjaluke, Trnova i Doboj-Juga.

Jučerašnja akcija, kodnog naziva "Boss", rezultat je višegodišnje istrage policijskih službenika SIPA-e kojom su bili obuhvaćeni članovi organizovane kriminalne grupe, koji su duži niz godina kontinuirano vršili krivična djela iz oblasti poreske i carinske problematike, te samo u posljednjih šest mjeseci 2012. godine utajili najmanje 3,5 miliona KM.

          Pretresima više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata (Eko San, Janus, Sa Tours i Bosna Expres), te druge pokretne i nepokretne imovine koju su koristili članovi navedene grupe, pronađen je i privremeno oduzet dokazni materijal, a prije svega veća količina novca (u jednom od  sefova oko 100.000 KM), finansijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje pomenutih i drugih krivičnih djela.

          Zbog obimnih materijalnih dokaza pronađenih na lokalitetima na kojima se vrši pretres, a prije svega velikog broja finansijsko-poslovne dokumentacije, danas je  u ranim jutarnjim satima nastavljen pretres na 11 lokacija, s tim da će tokom dana biti obuhvaćen još određeni broj osoba i lokacija. 

         Uhapšene osobe danas će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250. KZ BIH (Organizovani kriminal), a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210. (Porezna utaja),  216. (Carinska prevara) i 209. (Pranje novca), biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. 

          U realizaciji lišenja slobode i pretresa stambenih i poslovnih objekata policijskim službenicima SIPA-e asistenciju su pružili pripadnici MUP-a KS, Policije Brčko Distrikta, MUP-a SBK i MUP-a TK, Uprave za indirektno oporezivanje, a u istražnim aktivnostima i Granična policija BiH. 
          Sve navedene aktivnosti izvode se po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.