Imaju "debele" dosjee
0

FOTO / Uhapšeni u akciji Market su "povratnici" i jedan "vikend lopov"

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Svi uhapšeni u policijskoj akciji kodnog imena Market su odranije poznati policiji i imaju "debele" policijske dosjee, a jedan od njih je krivična djela izvršavao dok je koristio vikend dopust iz zeničkog zatvora, gdje je bio na izdražavanju kazne, saopšteno je na konferenciji za medije koja je danas održana u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Konferencija za medije u MUP-u KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konferencija za medije u MUP-u KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Akcija Market izvedena je na 16 lokacija u Kantonu Sarajevo i jednoj lokaciji u Zeničko-dobojskom kantonu. Prema riječima policijskih zvaničnika, akcija će biti nastavljena i u narednom periodu. Tokom pretresa pronađene su puške, pištolji, bombe, veća količina municije, garderoba koja je korištena prilikom pljački (kape, jakne, rukavice), telefoni, skupocjeni satovi, SIM kartice i drugi predmeti koje se dovodi u vezu s izvršenjem ovih djela. Uhapšene se tereti za organizovani kriminal, razbojništva i teške krađe.

Svi uhapšeni su povratnici u činjenju krivičnih djela i imaju policijske dosjee. Jedan od uhapšenih je bio na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica, odakle je izlazio tokom vikenda, što je koristio za učestvovanje u pljačkama i razbojništvima.

Dokazni materijal (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dokazni materijal (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac pohvalio je današnju akciju Uprave policije i saradnju između Tužilaštva KS i MUP-a KS. Istakao je da su tokom istrage dobijeni podaci koji će koristiti za širenje akcije i na druge kriminalne grupe.

"Ovo je jasna poruka da Sarajevo neće biti sigurna kuća za kriminalce i ovakvih akcija će biti još", rekao je Pećanac, koji je naglasio kako "imamo dobru policiju". Pećanac je ponovio da su uhapšeni od ranije poznati policiji, a našalio se rekavši kako je jedan od njih "vikend lopov".

Komesar Uprave policije Vahid Ćosić je rekao kako akcija nije urađena ad hoc i da je duže vremena pripremana i planirana, a u njoj je učestvovalo 98 policajaca.