Velika policijska akcija
0

Uhapšeni pripadnici SIPA-e, Granične policije i UIO

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH provedena je združena policijska akcija u više gradova u našoj zemlji. U akciji uhapšena je 21 osumnjičena osoba, među kojima i aktivni službenici Granične policije BiH i SIPA.

"Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i krijumčarenje visokotarifnih roba", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija je provedena na području Trebinja, Bileće, Berkovića i drugih gradova, a akciju su izvršile ovlaštene službene osobe Granične policije BiH, uz podršku Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, Obavještajno - sigurnosne agencije BiH (OSA), te policajaca MUP-a ZHK.

Ove aktivnosti provedene su u okviru predmeta Tužilaštva BiH, koji se odnosi na veći broj osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja.

"Prema do sada prikupljenim dokazima, osumnjičeni su se duži vremenski period bavili krijumčarenjem raznih vrsta visokotarifnih roba, a najviše krijumčarenjem cigareta, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za višemilionske iznose.

U okviru akcije lišena su slobode tri policijskih službenika Granične policije BiH, jedan policijski službenik iz SIPA i jedan pripadnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji su osumnjičeni u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH.

Tokom rada na ovom predmetu ostvarena je i značajna međunarodna saradnja, sa pravosudnim i policijskim agencijama Republike Crne Gore", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, biće tokom dana predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti prema kojim osumnjičenim će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane.