U Sarajevu i Bugojnu
0

Uhapšene tri osobe pod sumnjom za terorizam

FENA
Tri osobe su uhapšene, a četiri lokacije pretresene u akciji koju su danas u ranim jutarnjim satima na području Sarajeva i Bugojna izveli pripadnici Specijalne jedinice i inspektori Jedinice za borbu protiv terorizma Federalnog MUP-a.

Pod sumnjom za terorizam i neovlašteni promet oružjem u skladu s naredbom Suda BiH uhapšen je Rijad Rustempašić te Abdulah Handžić i Edis Velić koji se terete za terorizam.

Kako je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije u Tužilaštvu BiH naveo tužilac i rukovodilac Posebnog odjela za organizirani kriminal Drew Engel, pripadnici spomenutih jedinica FMUP-a akciju, koja je počela u 04.30 sati, izveli su profesionalno i stručno, bez incidenata ili povrijeđenih osoba.

Pretresene su i prostorije u kojima su osumnjičeni boravili, ali Engel radi zaštite daljnje istrage nije želio otkriti o kojim je lokacijama riječ niti šta je u njima nađeno.

Engel naglašava da je riječ o osobama koje su već bile uhapšene u martu 2008., kada im je određen pritvor do juna iste godine. Tužilac koji je bio angažiran na njihovom predmetu tada je procijenio da njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru nije opravdano, te je Sudu BiH podnio prijedlog za njihovo puštanje na slobodu.

"Od tada, do danas Posebni odjel za organizirani kriminal saslušao je gotovo 70 svjedoka i nekoliko osumnjičenih te prikupio više od 1.000 materijalnih dokaza u BiH, kao i u Njemačkoj, Austriji i na drugim mjestima", istaknuo je Engel.

Članovi tog odjela također su ponovo analizirali veliki broj dokaza nakon što su osigurali stručnu pomoć eksperata u vezi s dešifriranjem poruka, terorizmom i drugim oblastima.

On je najavio da se mogu očekivati hapšenja i drugih osoba koje su povezane s ovim predmetom. Istraga se privodi kraju, ali je ostalo još pitanja koje treba ispitati, ocijeniti određene nove dokaze relevantne za ovaj slučaj te locirati nekoliko svjedoka.

Jedan od uhapšenih u jutrošnjoj akciji Rijad Rustempašić je blizanac još jednog osumnjičenog - Muhameda Rustempašića.

Njemu je Sud BiH nedavno produžio pritvor za još 60 dana, nakon što mu je prvobitno određen pritvor u trajanju od 30 dana pod sumnjom za neovlašteni promet oružjem u koji je umiješan i njegov brat Rijad. Uhapšen je zbog opasnosti od bijega prilikom pokušaja da pređe granicu i napusti teritoriju BiH u ranim jutarnjim satima 22. septembra.

Muhamedu Rustempašiću pritvor je produžen jer je Sud BiH procijenio da postoji opasnost od njegovog bijega i zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na mogućnost njegovog utjecaja na svjedoke te ometanje istrage.

Portparol Federalnog MUP-a Robert Cvrtak u kratkom je obraćanju naglasio da je akcija izvršena u saradnji s kolegama iz nadležnih policijskih uprava s područja Sarajeva i Bugojna te da će uhapšene osobe i izuzeti predmeti biti predati nadležnom tužilaštvu.

Predstavnici medija nisu imali mogućnost postavljanja pitanja radi zaštite istrage, ali je rečeno da će više informacija o ovom slučaju biti saopćeno u narednom periodu.