Velika akcija u Gornjoj Maoči
0

Uhapšene selefije prebačene u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Fotoservis
Uhapšeni u najvećoj poslijeratnoj policijskoj akciji u našoj zemlji, pod nazivom "Svjetlost", prebačeni su u toku dana u prostorije Federalne uprave policije u Sarajevu, gdje će nad njima biti provedena kriminalistička obrada. Šest osoba je dovedeno u prostorije FUP-a, dok je jedna osoba predata Službi za strance Ministarstva sigurnosti, jer nije državljanin BiH.

Akcija je provedena na području Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko.

“Među uhapšenima nema žena sve su muškarci, a nakon kriminalističke obrade uhapšeni će biti predati u nadležnost Tužilaštvu BiH. U akciji je zaplijenjena veća količina vatrenog i hladnog oružja, potom CD-ovi, računari i dokumentacija koji će se koristiti kao dokazni materijal”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iako u Tužilaštvu BiH nisu željeli saopćiti identitet uhapšenih, kako prenose mediji, među uhapšenima su Nusret (39) i Eldin (34) Imamović, te Džemal Kazaferović (25).

Kako saznajemo, nekoliko fotoreportera i novinara koji su se nalazili na licu mjesto uspjeli su proći policijske kontrole i ući u selo gdje su ih dočekali mještani. Novinari su bili izloženi verbalnim napadima, jednoj novinarki je oduzet fotoaparat i bačen na zemlju.

Podsjećamo, u akciji koja nosi naziv “Svjetlost” sudjelovalo je oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH.

Akcija je provedena na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a aktivnosti se provode radi otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba osumnjičenih za krivična djela - ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Inače, Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kojem dosad nisu važili zakoni države BiH. Djeca u ovom naselju uče po nastavnom planu i programu Jordana, a policija je u Maoči zatekla nekoliko maloljetne djece koja su bila u više nego zapuštenom stanju.