Crna hronika
0

Uhapšene dvije osobe zbog krivotvorenja kreditnih kartica

FENA
Policijski službenici Federalne uprave policije lišili su danas slobode dvije osobe - E. H., rođenog 1951. godine u Sarajevu, i S. A., rođenu 1972. godine u Zenici, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja u stjecaju s krivičnim djelom izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje.

Osnovano se sumnja da su imenovani u proteklom periodu, na za sada neutvrđen način, neovlašteno pribavili podatke o karticama više državljana SAD-a koje su potom koristili za kupovinu razne robe.

Prema do sada zaprimljenim prijavama imenovani su u proteklom periodu za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 5.800 KM.

Uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a uz suglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, izvršen je pretres objekata i putničkog motornog vozila koje koriste imenovani, kojom prilikom je pronađeno i izuzeto dosta visokosofisticirane elektroničke i kompjuterske opreme, tehničkih uređaja te bankovnih kartica. Lica lišena slobode su uz Službeni izvještaj predana nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje, saopćeno je iz FUP-a.