Crna hronika
78

Uhapšen policajac u Travniku: Kriminalcima prodao policijsku motorolu te im pomagao i sakrivao ih

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Službenici Federalne uprave policije, Detašmana Travnik, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Travnik, u cilju suzbijanja koruptivnih krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom, su danas slobode lišili F. K. iz Kiseljaka, policijskog službenika PU Travnik.

Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi policije, osumnjičeni policajac je uhapšen jer je u februaru 2008. godine, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, zloupotrijebivši svoj službeni položaj i povjerena mu materijalno-tehnička sredstva u vlasništvu MUP-a SBK Travnik, kriminalnoj skupini iz Kiseljaka prodao ručnu radio stanicu Motorola i tako proteklih sedam godina direktno ugrozio sigurnost i živote policijskih službenika pri redovnom obavljanju službene dužnosti, kao i tajnost planiranih i provođenih policijskih akcija na području ovog kantona.

Također, sumnjiči ga se da je istoj kriminalnoj skupini tokom 2010. godine pružio direktnu pomoć prilikom bjekstva i skrivanja nakon počinjenog krivičnog djela, koristeći ponovo povjerena mu materijalno-tehnička sredstva i ovlasti policijskog službenika.

U toku su pretresi na više lokacija, nakon čega će uhapšeni biti kriminalistički obrađen i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat Kantonalnom tužilaštvu Travnik na dalje postupanje.