Crna hronika
0

Uhapšen lopov koji se sakrio u paket brze pošte i ukrao 14.000 KM

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sarajevska policija uhapsila je tri lopova i to Darka Tomića (27), Irhada Skopljaka i Dragana Đogu iz Sarajeva, a zbog sumnje da su počinili krivična djela krađe i teške krađe te ukrali ukupno 15.000 KM.

Oni su, kako saznajemo u sarajevskoj policiji, izvršili dvije pljačke i to 15.01.2015. i 28./29.01.2015. godine. U prvom slučaju su provalili u skladište firme 24 VIP Logistic Services d.o.o. Sarajevo dok su drugog puta provalili u parkirano teretno motorno vozilo i ukrali određenu sumu novca.

Podsjećamo, oni su bili akteri nesvakidašnje pljačke koja se dogodila krajem januara ove godine kada su lopovi ukrali omotnice u kojima je bilo više hiljada maraka, a koje su zajedno s ostalim pošiljkama putovale za Banju Luku.

Lopov u paketu sa oznakom lomljivo

Pljačka je izvršena tako što su lopovi jednog člana svoje bande sakrili u kutiju i natovarili ga u kamion. Kada je kamion zatvoren lopov je izašao iz paketa te ukrao novčane pošiljke nekoliko firmi. Pljačka je otkrivena tek nakon što je kamion stigao na odredište, odnosno kada su radnici firme 24 VIP počeli istovarati robu.

U početku nikome nije bilo jasno kako je novac “ispario” iz kamiona, a šok je uslijedio kada je ustanovljeno da je pljačka izvršena iznutra, i to tako što je u jednom od paketa bio sakriven lopov.

Naime, viljuškari su u kamion utovarili jednu paletu koja je imala oznaku “lomljivo”. Međutim, kada je kamion stigao na odredište, ta paleta bila je rasturena i u njoj nije bilo ničega, a iz kamiona su nedostajale omotnice s novcem.

Sve priznali

Lopov je kod sebe imao nož pomoću kojeg je izrezao paket i oslobodio se, a onda je neometano pokupio novac te pobjegao, opet tako što je nožem izrezao ceradu i iskočio iz tovarnog prostora.

Iz skladišta firme 24 VIP Logistic Services d.o.o. Sarajevo ista banda je odnijela 1.000 KM.

U toku kriminalističke obrade osumnjičeni su u potpunosti priznali izvršenje pomenutih krivičnih djela.

O svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a osumnjičeni su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih osoba.