Crna hronika
0

Uhapšen bivši iranski diplomata u BiH, slijedi mu deportacija

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog nepoštivanja odluka imigracionih vlasti u BiH i kršenja imigracijskih propisa, prije dva dana je uhapšen bivši iranski diplomata Seyed Mohsen Bayat Ghiasi.

On se trenutno nalazi u Imigracionom centru u Lukavici, potvrđeno je FTV-u u Službi za poslove sa strancima, a sljedeći korak bi trebala biti deportacija.

Zvanično objašnjenje je da je bivši iranski diplomata prekršio imigracione propise naše zemlje. Nezvanično, sumnja se da se bavio obavještajnim poslovima. Iz Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu nisu željeli ni potvrditi niti demantirati ovu informaciju. U Službi za poslove sa strancima je rečeno da ovaj bivši iranski diplomata, iako mu je ostavljen rok da reguliše svoj status u BiH, to nije učinio, niti je dobrovoljno napustio zemlju, što je bila druga mogućnost.

O njegovom hapšenju je obaviješteno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Oni su još prije 15-ak dana zatražili od Ambasade Irana da podnese zahtjev za notifikaciju kako bi ovaj iranski državljanin sa diplomatskim pasošem dobio i status diplomate zaposlenog u Ambasadi, ali su obaviješteni da Ambasada to nema namjeru učiniti.

"Samim tim mi nismo imali pravni osnov da mu izdamo identifikacionu iskaznicu MVP-a BiH. Samim tim, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ta osoba nema diplomatski status u BiH, što znači da je ona u statusu običnog stranca", objašnjava Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova.

Uhapšeni Iranac se trenutno nalazi u Imigracionom centru u Lukavici, a čim se za to stvore tehnički uvjeti, bit će prisilno udaljen iz Bosne i Hercegovine. U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati da li bi ovaj slučaj mogao izazvati međunarodni diplomatski skandal.

"Kao ministarstvo nastojimo da budemo principijelni i da naše odnose sa Iranom kao prijateljskom zemljom i njihovom ambasadom stavimo u regule standardnih odnosa predviđenih Bečkom konvencijom", kazao je za FTV Perković.

Niko od nadležnih danas nije htio govoriti o tome da li je ovaj slučaj povezan sa nedavnim proglašenjem dvojice iranskih diplomata nepoželjnim u BiH, nakon čega su oni napustili našu zemlju.